Τι προσφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Executive Program in Logistics Innovation», που παρέχει η Ελληνική Εταιρεία Logistics σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η έννοια των logistics ούτε απλή είναι ούτε ευκολονόητη για το ευρύ κοινό. Κυριαρχεί, όμως, στις συζητήσεις που γίνονται σε επιχειρηματικό, κυβερνητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, καθώς φαίνεται ότι η εφαρμογή των logistics στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων μπορεί να μειώσει το κόστος δαπανών και παράλληλα να ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους. Τα logistics δεν αρκεί απλά να τα μάθεις «στην πράξη». Ακριβώς επειδή είναι πολυπαραγοντικά, απαιτούν γνώσεις που συνδέουν πολλές διαφορετικές επιστήμες. Και καθώς όλα εξελίσσονται τάχιστα, έτσι και τα logistics εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα δεδομένα.

Ο Δρ Γεώργιος Δουκίδης, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) & Διευθυντής του ELTRUN, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε αρκετές ελληνικές εταιρείες μεταποίησης, αλλά και λιανεμπορίου ο διευθυντής εφοδιαστικής αλυσίδας (supply chain management) παίζει κομβικό ρόλο στον γενικό συντονισμό των σημαντικών λειτουργιών, αλλά και στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων. Για παράδειγμα στη μείωση του κόστους προμηθειών, στη σωστή συνεργασία και στην εποικοδομητική διαχείριση σχέσεων με προμηθευτές και πελάτες, στην αποδοτική λειτουργία του δικτύου διανομών, στα βέλτιστα επίπεδα των αποθεμάτων στις αποθήκες και στα καταστήματα, στην υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση κ.λπ. Για την επίτευξη των παραπάνω συχνά συντονίζει και συνεργάζεται στενά με άλλα τμήματα του οργανισμού, όπως η παραγωγή, οι πωλήσεις, η οικονομική διεύθυνση, ενώ συχνά συμμετέχει στην ανώτατη διοικητική ομάδα. Για τις εξωστρεφείς εταιρείες δρα στα πλαίσια και τις προδιαγραφές του διεθνούς εμπορίου και των διεθνών μεταφορικών εταιρειών, ενώ επί της ουσίας λειτουργεί αρκετές φορές και ως υπεύθυνος εξαγωγών».
Και τονίζει στη συνέχεια: «Άρα είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να έχει σφαιρική αντίληψη των δραστηριοτήτων του οργανισμού, να καταλαβαίνει τις επιχειρηματικές προκλήσεις και τους κρίσιμους δείκτες απόδοσης, αλλά και να υλοποιεί έργα και πρωτοβουλίες στη διεύθυνσή του για υποστήριξη των επιχειρηματικών στόχων. Παράλληλα, τα logistics για αρκετές εταιρείες είναι ο καταλύτης για τις αναγκαίες καινοτομίες που χρειάζεται ο οργανισμός για να παραμείνει ανταγωνιστικός και στο μέλλον. Οι τεχνολογίες (π.χ. RFID, mobile, NFC, Big data κ.λπ.) και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα (π.χ. νέα μοντέλα διανομής και λιανεμπορίου, συνεργασία, οικονομία κ.λπ.) αναβαθμίζουν τον ρόλο των logistics από καθαρά διεκπεραιωτικό και συναλλακτικό σε πιο στρατηγικό».
Πολύπλευρη εκπαίδευση

Αυτές ακριβώς τις ανάγκες έθεσε επί τάπητος η Ελληνική Εταιρεία Logistics που με όραμα την παροχή διά βίου εκπαίδευσης στους Έλληνες logisticians συνεργάστηκε με το ΟΠΑ και διαμόρφωσε το πρώτο «Executive Program in Logistics Innovation», το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος το φθινόπωρο. Το «Executive Program in Logistics Innovation » δεν απευθύνεται σε φοιτητές, αλλά σε στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου των logistics με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, όπως η αποτελεσματική επικοινωνία, η συνεργασία, η ηγεσία, η στρατηγική σκέψη και η λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.
«Βασιστήκαμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς των logistics, καθώς και στη χρόνια απαίτηση των Ελλήνων νlogisticians, αλλά και των στελεχών του ευρύτερου χώρου της εφοδιαστικής αλυσίδας για ένα πρόγραμμα που θα εστιάζει τόσο στη θεωρητική κατάρτιση όσο και σε πρακτικά θέματα που αφορούν στον κλάδο της εφοδιαστικής», σημειώνει ο Δρ Βασίλης Ζεϊμπέκης, Αντιπρόεδρος Λειτουργιών της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, ο οποίος εργάστηκε μεθοδικά για να συμβάλει στη δημιουργία του συγκεκριμένου προγράμματος. «Αναγνωρίζοντας αυτήν την ανάγκη και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά αντίστοιχο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, προχωρήσαμε ως Ελληνική Εταιρεία Logistics στη δημιουργία του συγκεκριμένου προγράμματος σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε συνεργασία με το ΟΠΑ και την άψογη συνεργασία με τους επιστημονικούς υπευθύνους, κ. Δουκίδη και Πραματάρη, προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο και ευρύ πεδίο γνώσης σε κάθε ενδιαφερόμενο στέλεχος που περιλαμβάνει, εκτός από ενότητες στα logistics, περαιτέρω θεματολογία, όπως λήψη αποφάσεων, θέματα στρατηγικής, μάρκετινγκ, χρηματοοικονομικής διοίκησης κ.ά. Άρα ένα στέλεχος που θα επιλέξει να παρακολουθήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα λάβει πολύτιμες και πολύπλευρες γνώσεις, που θα τον υποστηρίξουν στην εργασία του τόσο σε λειτουργικό όσο και σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο».
Από την πλευρά του ΟΠΑ, ο Δρ Γεώργιος Δουκίδης τονίζει: «Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον χώρο των Logistics σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά και στην καινοτόμο έρευνα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καταγράφει την εμπιστοσύνη που δείχνει ο κλάδος στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά και τη δυναμική του κλάδου, που έχει τη δυνατότητα για ανάπτυξη μέσα από νέες καινοτόμες υπηρεσίες».
Πρώτη επιλογή πλέον για τους φοιτητές
Η δημιουργία του συγκεκριμένου προγράμματος έρχεται να καλύψει το κενό που κατά πολλούς υπάρχει στην εκπαίδευση και αφορά στον τομέα των logistics. Η ανυπαρξία ενός προπτυχιακού σε επίπεδο ΑΕΙ είναι στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμικούς φορείς, ωστόσο η υλοποίησή του φαίνεται πως δεν θα είναι άμεση υπόθεση. «Σίγουρα η επιστήμη των logistics θα πρέπει να έχει ουσιαστική παρουσία στα ελληνικά ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, γιατί ο κλάδος είναι πλέον τεράστιος (τόσο σε μέγεθος όσο και σε αξία για την εθνική οικονομία) και έχει ανάγκη από εξειδικευμένα στελέχη. Υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες αξιόλογες προσπάθειες, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσουν ολοκληρωμένες κατευθύνσεις σπουδών σε Σχολές Διοίκησης ή Πολυτεχνικές. Δεν νομίζω ότι τώρα χρειαζόμαστε ανεξάρτητα τμήματα, αλλά “majors in logistics” σε προγράμματα σπουδών, που δίνουν μια πιο σφαιρική άποψη για τις λειτουργίες της επιχείρησης, τις τεχνολογίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο, στην ανάπτυξη soft skills συνεργασίας, στην εφοδιαστική αλυσίδα και λιανεμπόριο κ.λπ.», τονίζει ο Δρ Δουκίδης.
«Θα πρέπει να προετοιμάζουμε στελέχη που να έχουν σφαιρική άποψη για τις επιχειρήσεις και πολλαπλές δεξιότητες», συνεχίζει ο Δρ Δουκίδης. «Αυτό ακριβώς προσφέρουμε εδώ και 10 χρόνια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δηλαδή εξειδίκευση στην εφοδιαστική αλυσίδα και μεταφορές. Αυτό συμβαίνει στο προπτυχιακό, αλλά και στο μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα σπουδών. Μάλιστα, ο κλάδος είχε και την πρώτη του μεγάλη πρωτιά φέτος, αφού μετά από πολλά χρόνια ένα τμήμα που εξειδικεύεται στα logistics (δηλαδή το ΔΕΤ) βγήκε πρώτο στις εισαγωγικές εξετάσεις μεταξύ των 58 τμημάτων του επιστημονικού πεδίου Οικονομίας και Πληροφορικής. Αυτό είναι ακόμη μία ένδειξη της σημασίας του κλάδου των logistics με βάση τις προτιμήσεις των νέων φοιτητών για πανεπιστημιακές σπουδές και της απαίτησης πλέον να εκπαιδεύουμε σωστά όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο, αλλά και τα υπάρχοντα στελέχη. Όταν ο κλάδος προχωρήσει τα επόμενα χρόνια σε υψηλά επίπεδα ωριμότητας (όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία), θα μπορούσαν να οργανωθούν και ανεξάρτητα τμήματα για ολοκληρωμένες σπουδές ακόμη και σε προπτυχιακό επίπεδο».
«Ας μην ξεχνάμε», σημειώνει ο Δρ Ζεϊμπέκης, «στόχος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics είναι να υποστηρίζει τα μέλη της με δράσεις διά βίου μάθησης. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η γνώση είναι δύναμη. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα μέλη μας, με την αγορά των logistics, με εθνικούς φορείς, καθώς και με επιστημονικά σωματεία τα οποία εκπροσωπούμε στην Ελλάδα (π.χ. CSCMP), έτσι ώστε να καταγράφουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του κλάδου μας και να τις μετασχηματίζουμε σε δράσεις εκπαίδευσης (π.χ. executive seminars), που θα υποστηρίζουν τα μέλη μας και γενικότερα τον κλάδο των logistics στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, είμαστε στη φάση επεξεργασίας νέων αναγκών και αιτημάτων, τα οποία θα εξελιχθούν στο μέλλον σε πιο εξειδικευμένα προγράμματα επιμόρφωσης, έτσι ώστε να καλύψουμε όλα τα εργασιακά επίπεδα στον κλάδο μας».
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Executive Program in Logistics Innovation» καλύπτει ενδεικτικά την εξής θεματολογία:
- Τάσεις και Προκλήσεις στον χώρο των Logistics.
- Διοικητική και Ηγετικές Ικανότητες.
- Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα και Δημιουργική Λήψη Αποφάσεων.
- SharedLogistics και Συνεργασία στην Εφοδιαστική Αλυσίδα.
- Διαχείριση Αποθηκών και Νέες Τεχνολογίες.
- Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Omni-Channel Retailing.
- Marketing & Εξυπηρέτηση Πελατών.
Στο πρόγραμμα θα διδάξουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και πανεπιστημίων του εξωτερικού, ερευνητές, έμπειρα στελέχη της αγοράς, σύμβουλοι επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων οι κ. Γ. Αυλωνίτης, Ν. Γεωργίου, Γ. Δουκίδης, Β. Ζεϊμπέκης, Γ. Ιωάννου, Σ. Κοέν, Ι. Μίνης, Δ. Μπουραντάς, Α. Νικολόπουλος, Β. Παπαδάκης, Κ. Πραματάρη, Χ. Ταραντίλης.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 100 ώρες και η πρώτη περίοδος του προγράμματος θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο 2016. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται σε 7 περιόδους, κάθε δεύτερη εβδομάδα, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ACEin) του ΟΠΑ. Το «Executive Development Program in Logistics Innovation» επιδοτείται από το ΛΑΕK, ενώ για τις εταιρείες-μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Logistics παρέχεται έκπτωση 20%.