Από τις πολλαπλές δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τα city logistics, ξεχωρίζει η λειτουργία Αστικών Κέντρων Ενοποίησης Εμπορευμάτων (ΑΚΕΕ) μέσα στις πόλεις, επισημαίνει ο Δρ Ζεϊμπέκης. Ως ΑΚΕΕ (Urban Consolidation Center – UCC) ορίζεται μια εγκατάσταση παροχής υπηρεσιών logistics (ουσιαστικά αποτελεί μια πλατφόρμα cross-docking) στην οποία εισέρχονται εμπορεύματα (σε παλετοποιημένη μορφή, σε roll cages ή σε κιβώτια), αποομαδοποιούνται, αποθηκεύονται προσωρινά (για λίγες ώρες συνήθως), ενοποιούνται (συνήθως ανά ταχυδρομικό κώδικα) και αποστέλλονται την ίδια μέρα προς το εσωτερικό της πόλης με κατάλληλα οχήματα, ώστε να επιτυγχάνεται μέγιστη απόδοση ως προς τον λόγο φορτίου/κατανάλωση καυσίμου για κάθε διαδρομή και εν γένει ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Η παραπάνω ροή μπορεί να πραγματοποιείται και αντίστροφα, δηλαδή από το εσωτερικό της πόλης προς το ΑΚΕΕ, για να συλλέγονται υλικά συσκευασίας (π.χ. παλέτες) και εμπορεύματα που επιστρέφονται (reverse logistics).
Για να είναι επιτυχής η λειτουργία ενός ΑΚΕΕ, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της OPTILOG Advisory Services, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια σειρά κανονισμούς και παράγοντες:
- Στήριξη (και πολλές φορές με συμμετοχή) του έργου από τις τοπικές δημόσιες αρχές (π.χ. δήμος, επιμελητήρια). Οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένες σε θέματα αειφορίας στις εμπορευματικές μεταφορές.
- Κρατική χρηματοδότηση (τουλάχιστον κατά την αρχική φάση του έργου) και παραχώρηση χώρου εγκατάστασης του ΑΚΕΕ.
- Ανάπτυξη και εφαρμογή συγκεκριμένης νομοθεσίας (ή κανονισμών), η οποία να στηρίζει τη λειτουργία του ΑΚΕΕ (π.χ. ελεύθερη κίνηση οχημάτων ΑΚΕΕ εντός ιστορικού κέντρου, χρήση λεωφορειοδρόμων, ειδικά σημεία στάθμευσης για παραδόσεις, παραδόσεις εμπορευμάτων σε δημόσιους φορείς μόνο μέσω ΑΚΕΕ κ.ά.).
- Ουδέτερος ρόλος της διαχειρίστριας εταιρείας.
- Ευρεία αποδοχή του ΑΚΕΕ και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών.
- Εξυπηρέτηση πολλών σημείων σε κοντινή απόσταση (απαιτείται σημαντικός αριθμός παραδόσεων ανά όχημα).
- Εξυπηρέτηση καλά οροθετημένων περιοχών μικρής συνολικής επιφάνειας (π.χ. ιστορικών κέντρων – έως 5-10 τ.χλμ.).
Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει
Ήδη η βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη συγκεκριμένης νομοθεσίας για τη λειτουργία ΑΚΕΕ πληρείται καθώς, όπως εξηγεί ο Δρ Ζεϊμπέκης, το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει. «Ο Ν. 4302/2014 περί εφοδιαστικής αναφέρεται στην “Αστική Μεταφορά, Προσωρινή Αποθήκευση και Διανομή Εμπορευμάτων” στο άρθρο 4. Ουσιαστικά στο εν λόγω άρθρο γίνεται αναφορά στη διαδικασία χωροθέτησης και λειτουργίας ΑΚΕΕ στην Ελλάδα».
Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζει, «Με προεδρικό διάταγμα (το οποίο έχει ήδη προετοιμαστεί μετά και τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής, στην οποία είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής) που εκδίδεται έπειτα από πρόταση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και αφού προηγηθεί διαβούλευση επί του σχεδίου με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, καθορίζονται οι κανόνες για τη μεταφορά και τη διανομή αγαθών και εμπορευμάτων εντός και περιμετρικά αστικής περιοχής, με γνώμονα τη διασφάλιση της ελάχιστης δυνατής διατάραξης της αστικής κυκλοφορίας».
Το προεδρικό διάταγμα ρυθμίζει ιδίως:
- Τη δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων προσωρινής αποθήκευσης, ενοποίησης και αποομαδοποίησης φορτίων και φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων σε περιοχές των δήμων, ώστε να επιτευχθεί συγκεντρωμένη μεταφορά και εκφόρτωση προς τα καταστήματα, και η ρυθμιζόμενη πρόσβαση φορτηγών αυτοκινήτων εντός και διά μέσου της πόλης.
- Τη χρήση καθαρών τεχνολογιών εντός του αστικού ιστού και τις ελάχιστες απαιτήσεις σε σχέση με τους όρους φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.
- Τους όρους για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων που περιγράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο του νόμου, σε εντός σχεδίου περιοχές. Υπάρχει χώρος για ΑΚΕΕ στην Ελλάδα;
Μπορεί όμως να εξασφαλιστούν και οι υπόλοιποι όροι για την επιτυχή λειτουργία ΑΚΕΕ στην Ελλάδα; Ο Δρ Ζεϊμπέκης απαντά ότι είναι δυνατό υπό προϋποθέσεις: «Οι αστικές εμπορευματικές διανομές στις μεγάλες πόλεις τις Ελλάδας έχουν αυξηθεί σημαντικά και ένας λόγος είναι και η ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο συνεπάγεται διανομή/συλλογή εμπορευμάτων στον τελικό καταναλωτή. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η δημιουργία ΑΚΕΕ, αρχικά σε πιλοτική φάση, σε μεγάλες πόλεις (π.χ. Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) είναι μια σημαντική ευκαιρία, η οποία όμως έχει σημαντικές προκλήσεις. Όπως προανέφερα, για να είναι επιτυχής η λειτουργία ενός ΑΚΕΕ θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες και να έχει μελετηθεί διεξοδικά ο τρόπος λειτουργίας του (π.χ. μέσω μιας μελέτης σκοπιμότητας), διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά».
Σημειώνει, μάλιστα, ότι η εταιρεία του έχει εκπονήσει και σχετική μελέτη για την περιοχή της Αθήνας και μας εξηγεί τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, αλλά και τα αποτελέσματα που προέκυψαν. «Με βάση πρόσφατη μελέτη της OPTILOG Advisory Services, αναγνωρίστηκαν δυνητικές περιοχές στις οποίες θα μπορούσαν να χωροθετηθούν Αστικά Κέντρα Ενοποίησης Εμπορευμάτων λαμβάνοντας υπόψη τις εμπορευματικές ροές εντός της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκαν τρεις περιοχές: α) Βόρεια Προάστια, β) Κέντρο Αθήνας και γ) Ανατολική Αττική», σημειώνει, και προσθέτει: «Η αξιολόγηση των σημείων χωροθέτησης ανά περιοχή έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια (βλέπε σχετικό πίνακα). Έπειτα από την απόδοση βαθμολογιών στα κριτήρια επιλογής, αλλά και στις βαρύτητές τους, εφαρμόστηκε η πολυκριτηριακή μέθοδος “fuzzy TOPSIS”, με στόχο την επιλογή της καταλληλότερης θέσης εγκατάστασης ΑΚΕΕ στις υπό μελέτη περιοχές. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της πολυκριτηριακής μεθόδου “fuzzy TOPSIS” ανέδειξαν το Πικέρμι ως την πλέον κατάλληλη περιοχή χωροθέτησης ΑΚΕΕ στην πρώτη μελέτη περίπτωσης της Ανατολικής Αττικής. Η επόμενη καλύτερη περιοχή είναι τα Σπάτα και εν συνεχεία ακολουθούν το Κορωπί και το Μαρκόπουλο. Στην περίπτωση των Βορείων Προαστίων αντίστοιχα, η Μεταμόρφωση αποτελεί την καταλληλότερη περιοχή για τη χωροθέτηση του ΑΚΕΕ, με τις Αχαρνές να ακολουθούν και στη συνέχεια να έπεται το Καπανδρίτι και το Κρυονέρι. Τέλος, για το Κέντρο της Αθήνας, ο Βοτανικός αποτελεί την καταλληλότερη περιοχή χωροθέτησης και ακολουθεί η περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη».
Προϋπόθεση οι συνέργειες
Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την επιτυχή λειτουργία ενός ΑΚΕΕ είναι, σύμφωνα με τον Δρ Ζεϊμπέκη, «Να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ εταιρειών, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να διανείμουν εμπορεύματα σε σημεία κοινού ενδιαφέροντος σε μια πόλη (π.χ. για την περίπτωση της Ελλάδας έμφαση θα δινόταν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη)».
Όπως μας εξηγεί, με βάση τα αποτελέσματα της 3ης Πανελλήνιας Έρευνας για τον κλάδο των Logistics, η οποία εκπονήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Logistics (ΕΕL) και το Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού Παραγωγής και Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μόνο το 51% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε συνέργειες και στη δημιουργία logistics clusters. «Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι ακόμα και σήμερα οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν υιοθετήσει την προαπαιτούμενη κουλτούρα της συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, ένας σημαντικός λόγος (για όσες εταιρείες είναι θετικές στη συμμετοχή σε ένα cluster), αποτελεί και η χρήση Urban Consolidation Centers», σημειώνει, και προσθέτει: «Από την άλλη πλευρά, οι κυριότερες δυσκολίες για την εφαρμογή συνεργειών που αναφέρουν εταιρείες θετικά προσκείμενες στη συμμετοχή τους σε logistics clusters και στη χρήση ΑΚΕΕ, είναι η αδυναμία εύρεσης συνεργατών (60%) και η πολυπλοκότητα (59%), κυρίως σε θέματα οργανωτικής, διοικητικής, αλλά και νομικής υφής. Επιπλέον, το 30% των εταιρειών δηλώνει επιφυλακτικό ως προς τη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών σε ανταγωνιστές, ενώ το 19% θεωρεί ότι τα οφέλη δεν είναι ακόμη απτά».
Ο επικεφαλής της OPTILOG, ωστόσο, θεωρεί ενθαρρυντικό ότι με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας διαφαίνεται πως οι περισσότερες εταιρείες αντιλαμβάνονται τις θετικές προοπτικές των συνεργασιών και είναι διατεθειμένες να επενδύσουν σε κοινές προσπάθειες. Σημειώνεται ότι από την έρευνα προκύπτει ότι ένα ποσοστό της τάξης του 21% δηλώνει ότι ήδη συμμετέχει σε συνεργατικές πρωτοβουλίες (π.χ. back hauling, χρήση κοινού στόλου διανομής κ.λπ.), ενώ το 52% των ερωτηθέντων αναφέρει ως χρονικό ορίζοντα για τη συστηματική υλοποίηση συνεργειών το χρονικό διάστημα 1-3 ετών.
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο Δρ Ζεϊμπέκης αναφέρεται στη σημασία, αλλά και στην πολύτιμη εμπειρία που αποκτάται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου U-TURN, με στόχο την ανάπτυξη συνεργατικών διανομών σε αστικές περιοχές, ένα εκ των τριών πιλοτικών προγραμμάτων του οποίου πραγματοποιείται στην Αθήνα. Όπως μας εξηγεί, στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκαν δύο ομάδες εργασίας με θέμα τη συνεργατική διανομή με την υποστήριξη του ECR και της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL), όπου συμμετέχουν ιδιαίτερα σημαντικές 3PL εταιρείες και εταιρείες του κλάδου του λιανεμπορίου.
«H συμμετοχή και η συνεργασία των εμπλεκομένων εταιρειών ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας, καθώς συνέβαλε στην αναγνώριση των πραγματικών αναγκών της αγοράς και στη διαμόρφωση μοντέλων συνεργατικής διανομής», τονίζει. Το ευρωπαϊκό έργο U-TURN Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης αειφόρων city logistics σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χρηματοδοτείται αυτήν την περίοδο μέσω του προγράμματος Horizon 2020 το έργο U-TURN (Rethinking urban transport through advanced tools and supply chain collaboration), το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργατικών εμπορευματικών διανομών ενσωματώνοντας φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Συνολικά, το έργο απαρτίζεται από δέκα εταίρους, όλοι από χώρες της Ε.Ε. και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πανεπιστήμια, εταιρείες συμβούλων, παρόχους υπηρεσιών τεχνολογίας και παρόχους υπηρεσιών logistics. Από την Ελλάδα, εταίροι του έργου είναι η εταιρεία OPTILOG Advisory Services, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο ELTRUN) και η Intrasoft International.
Κύριος στόχος του έργου, επισημαίνει ο Δρ Ζεϊμπέκης, είναι η αναγνώριση συνεργειών και η ενοποίηση των εμπορευματικών ροών με την εισαγωγή νέων μοντέλων συνεργατικής διανομής, εστιάζοντας στη μείωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων και στην παράλληλη βελτίωση των συντελεστών κόστους. Το ευρωπαϊκό έργο U-TURN, συνεχίζει, αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας στις εμπορευματικές μεταφορές σε αστικό περιβάλλον μέσα από την υλοποίηση τριών πιλοτικών προγραμμάτων σε Αθήνα, Μιλάνο και Λονδίνο, χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα διανομής των εταιρειών που συμμετέχουν, υλοποιώντας σενάρια συνεργατικών διανομών και εν τέλει αξιολογώντας τα αποτελέσματα υιοθέτησης των υπό εξέταση μοντέλων. Πιο συγκεκριμένα:
- Πιλοτικό 1: Το πρώτο πιλοτικό αφορά στην περιοχή της Αθήνας και εξετάζει τις δυνατότητες συνεργατικών διανομών μεταξύ προμηθευτών (suppliers/manufacturers), εταιρειών του λιανεμπορίου και 3PL εταιρειών που πραγματοποιούν δρομολόγια στον αστικό κορμό της Αττικής.
- Πιλοτικό 2: Το δεύτερο πιλοτικό αφορά στην περιοχή του Μιλάνου και εξετάζει τις δυνατότητες συνεργατικών διανομών μεταξύ των παραγωγών φρέσκων προϊόντων που εδρεύουν στα προάστια του Μιλάνου και διαθέτουν τα εμπορεύματά τους σε καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.
- Πιλοτικό 3: Το τρίτο πιλοτικό αφορά στην περιοχή του Λονδίνου και εξετάζει τις δυνατότητες συνεργατικών μεταφορών μεταξύ καταστημάτων λιανικού εμπορίου που διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα και διανέμουν τα εμπορεύματά τους στους τελικούς καταναλωτές.
Η αναγνώριση συνεργειών και η μέτρηση του αντίκτυπου των συνεργατικών διανομών πραγματοποιείται με τη συγκριτική ανάλυση, την οικονομική αξιολόγηση και την προσομοίωση, καθώς και μέσα από την αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων και τη μέτρηση Βασικών Δεικτών Απόδοσης (KPIs), σημειώνει ο Δρ Ζεϊμπέκης. Παράλληλα, προσθέτει, στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που σκοπό έχει την υποστήριξη της ανταλλαγής πληροφοριών και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων που διαθέτουν κοινές ανάγκες μεταφοράς και διανομής εμπορευμάτων.
Στο πλαίσιο του Πιλοτικού 1, που αφορά στην περιοχή της Αθήνας, «δημιουργήθηκαν δύο ομάδες εργασίας με θέμα τη συνεργατική διανομή με την υποστήριξη του ECR και της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, όπου συμμετέχουν ιδιαίτερα σημαντικές 3PL εταιρείες και εταιρείες του κλάδου του λιανεμπορίου», περιγράφει ο κ. Ζεϊμπέκης. ≪H συμμετοχή και η συνεργασία των εμπλεκόμενων εταιρειών ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας, καθώς συνέβαλε στην αναγνώριση των πραγματικών αναγκών της αγοράς και στη διαμόρφωση μοντέλων συνεργατικής διανομής. Τα μοντέλα που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη συνεργασία σε επίπεδο διανομής μέσω της χρήσης κοινού στόλου οχημάτων, όπως επίσης και την υιοθέτηση Αστικών Κέντρων Ενοποίησης Εμπορευμάτων (ΑΚΕΕ), χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα για τη διανομή στο “τελευταίο μίλι”. Χάρη στη συνεργασία με τις προαναφερθείσες εταιρείες, τα προτεινόμενα μοντέλα αξιολογήθηκαν με βάση πραγματικά δεδομένα και αναδείχθηκαν με αυτόν τον τρόπο πεδία συνεργειών και πιθανά οφέλη», τονίζει.
Το επόμενο βήμα, προσθέτει, περιλαμβάνει την πιλοτική εφαρμογή του προτεινόμενου μοντέλου διανομής μέσω της χρήσης κοινού στόλου οχημάτων σε πραγματικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στα ενδιαφερόμενα μέρη με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια ένα κλίματος συνεργασίας, που θα λειτουργήσει ως κίνητρο υλοποίησης συνεργατικών διανομών σε αστικές περιοχές.
Ενδεικτικά επιτυχημένα ΑΚΕΕ στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη, πάντως, η πρακτική των Αστικών Κέντρων Ενοποίησης Εμπορευμάτων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και τα συμπεράσματα από τη λειτουργία τους, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Αυτήν την περίοδο, όπως μας ενημερώνει ο Δρ Ζεϊμπέκης, λειτουργούν περίπου 50-55 ΑΚΕΕ στην Ευρώπη. Ενδεικτικά τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στις σκανδιναβικές χώρες, στο Ην. Βασίλειο, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Τα βασικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων ΑΚΕΕ είναι τα εξής:
- Είδος εμπορεύματος που διακινείται: Ξηρό φορτίο, ψυχόμενο φορτίο, κατάψυξη.
- Μονάδα φόρτωσης: Τεμάχιο, κιβώτιο (δέμα), παλέτα.
- Παρεχόμενες υπηρεσίες: Ενοποίηση, διανομή, προσωρινή αποθήκευση, άλλες υπηρεσίες (επιστροφές, αποσυσκευασία, ετικετοποίηση κ.λπ.).
- Διαχείριση ΑΚΕΕ: Δημόσιος φορέας (π.χ. δήμος), ιδιωτική εταιρεία (π.χ. 3PL ή μεταφορική), κοινοπραξία ιδιωτικών εταιριών, Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
- Τύπος οχημάτων διανομής: Ποδήλατα, μοτοσυκλέτες, τρίκυκλα, οχήματα < 3,5 tn (Van), οχήματα 3,5 tn – 7,5 tn (LCV).
- Καύσιμο οχημάτων διανομής: Πετρέλαιο, υγραέριο (LPG), φυσικό αέριο (CNG), υβριδικά, ηλεκτρικά.
- Απόσταση ΑΚΕΕ από το σημείο εξυπηρέτησης: 1 km – 6 km.
- Επιφάνεια ΑΚΕΕ: 350– 1.500 τ.μ.
Broadmead: Στο Bristol του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργήθηκε το 2004 ένα κέντρο ενοποίησης, γνωστό ως Broadmead, για την εξυπηρέτηση ενός ολόκληρου εμπορικού συγκροτήματος. Ο κύριος λόγος δημιουργίας ήταν η ανάγκη για μείωση του αριθμού των οχημάτων στο κέντρο της πόλης. Ο στόχος επιτεύχθηκε, ενώ ταυτόχρονα οι παραγγελίες παραδίδονταν έγκαιρα και οι πελάτες δηλώνουν ευχαριστημένοι. Στα οφέλη της λειτουργίας του συγκαταλέγεται και η μείωση των απορριμμάτων, καθώς το ΑΚΕΕ είναι υπεύθυνο για την περισυλλογή και την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας. Πάντως, παρά τα οφέλη που προκύπτουν από την λειτουργία του κέντρου, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει δίχως την κρατική οικονομική υποστήριξη που του παρέχεται.
Binnenstadservice: Το 2008 δημιουργήθηκε το κέντρο ενοποίησης Binnenstadservice, 1,5 χλμ. από την πόλη Nijmegen της Ολλανδίας, με στόχο την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης του κέντρου της πόλης. Αρχικά έλαβε κρατική χρηματοδότηση και προμήθευε 100 εμπορικά καταστήματα. Οι πολίτες δηλώνουν ευχαριστημένοι από τη λειτουργία του ΑΚΕΕ λόγω της βελτίωσης στο κυκλοφοριακό, της μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων, αλλά και για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε το κέντρο. Οι πελάτες δηλώνουν και αυτοί με τη σειρά τους ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που προσφέρει το κέντρο. Ως βασικό μειονέκτημα του κέντρου ενοποίησης στο Binnenstadservice η λανθασμένη τοποθεσία εγκατάστασής του και η κακή σύνδεση με τους δρόμους της πόλης, γεγονός που δυσκόλεψε τις καθημερινές παραδόσεις.
Kassel UCC: Το ΑΚΕΕ στην πόλη Kassel της Γερμανίας λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από τον συνήθη. Οι παραγγελίες γίνονται με βάση τις ανάγκες των πελατών και όχι των προμηθευτών. Το κύριο όφελος από τη λειτουργία του κέντρου είναι η βελτίωση της εικόνας των προμηθευτών λόγω της συνέπειας στον χρόνο παράδοσης των εμπορευμάτων στους πελάτες μέσω της χρήσης πληροφοριακών συστημάτων (βέλτιστη δρομολόγηση οχημάτων). Στα οφέλη, βέβαια, συγκαταλέγεται και η μείωση του κόστους μεταφοράς, των αέριων εκπομπών και της ηχορύπανσης.
Άλλες βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές
Πέραν των Αστικών Κέντρων Ενοποίησης Εμπορευμάτων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο εφαρμόζονται και άλλες πρακτικές για τη βελτίωση των αστικών εμπορευματικών μεταφορών (city logistics) με έμφαση στην αειφορία. Εδώ, με τη βοήθεια του Δρ Ζεϊμπέκη, παρουσιάζονται τρεις ενδεικτικές μελέτες περίπτωσης από ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες έχει εφαρμοστεί επιτυχώς η αειφόρος διανομή εμπορευμάτων με τη χρήση ηλεκτρικών/υβριδικών οχημάτων (van και τρικύκλων).
- Διανομή με ηλεκτρικά οχήματα στο Παρίσι: Η εταιρεία διανομών Speed Distribution Logistique, η εταιρεία καλλυντικών και αρωμάτων Guerlain και η αυτοκινητοβιομηχανία Renault ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια συνεργασία που βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Το 100% ηλεκτροκίνητο φορτηγό των 16 τόνων της Renault θα δοκιμαστεί τα επόμενα 2 χρόνια σε πραγματικές συνθήκες, πραγματοποιώντας εμπορευματικές διανομές σε καταστήματα αρωμάτων και καλλυντικών στο Παρίσι. Πιο συγκεκριμένα, το όχημα θα πραγματοποιεί παραδόσεις σε καταστήματα της εταιρείας Guerlain με αφετηρία το κέντρο διανομής της Speed Distribution Logistique, διανύοντας καθημερινά πάνω από 200 χλμ. Στόχος του εγχειρήματος αποτελεί η μείωση των εκπομπών CO2 και του θορύβου που προκύπτουν από τη μεταφορά εμπορευμάτων στο αστικό κέντρο του Παρισιού.
- Διανομή με ηλεκτρικά τρίκυκλα στο Ντόρτμουντ: Η εξυπηρέτηση του ιστορικού κέντρου της πόλης Ντόρτμουντ της Γερμανίας, λόγω των στενών δρόμων και του περιορισμένου χώρου στάθμευσης, απαιτεί τη χρήση οχημάτων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η εταιρεία UPS, η πρώτη εταιρεία παρά- δοσης δεμάτων που χρησιμοποίησε σε καθημερινή βάση υβριδικό ηλεκτρικό όχημα, εδώ και ένα χρόνο συμμετέχει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα αστικών διανομών με τη χρήση ηλεκτρικών τρικύκλων. Έτσι, η παράδοση δεμάτων στις εν λόγω περιοχές πραγματοποιείται με τον ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο αφού τα συγκεκριμένα τρίκυκλα διαθέτουν ηλεκτρικό κινητήρα.
- Αστικό Κέντρο Ενοποίησης εμπορευμάτων και ηλεκτρικά οχήματα στο Γκέτεμποργκ: Η ανάγκη να αναπτυχθεί ένα πράσινο σύστημα αστικών διανομών και υπηρεσιών Logistics στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας οδήγησε στη δημιουργία ενός αστικού κέντρου ενοποίησης εμπορευμάτων (Urban Consolidation Center), καθώς και στη χρήση ηλεκτρικών φορτηγών για τις αστικές εμπορευματικές διανομές. Το 2012, μέσω μιας πιλοτικής δράσης, δημιουργήθηκε ένα κέντρο ενοποίησης σε ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση 8-10 πελατών. Μέσα σε ένα χρόνο, ο αριθμός των πελατών αυξήθηκε στους 200 και ηλεκτρικά ποδήλατα προστέθηκαν στον στόλο οχημάτων του κέντρου, επιτυγχάνοντας τη μείωση των αέριων ρύπων και των επιπέδων θορύβου στο κέντρο της πόλης. Κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η καλή συνεργασία μεταξύ των εταίρων.