Εγγραφείτε στο newsletter

* Θα σας ενημερώνουμε για όλα τα τελευταία νέα του χώρου των Logistics

Διαβάστε

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας συμφωνείτε με την πολιτική για τη χρήση cookies.

Χωρίς κατηγορία

ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ 

Με τα λιμάνια να αποτελούν αιχμή του δόρατος και για την ενίσχυση του κλάδου της κρουαζιέρας συνάγεται ότι η ανάπτυξη και σωστή αξιοποίησή τους μπορεί να δώσει ώθηση και στην ατμομηχανή της οικονομίας, τον τουρισμό. Υπερθεματίζοντας για τον ρόλο του κλάδου της κρουαζιέρας ως σημαντικότατου μοχλού ανάπτυξης του τουρισμού, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, κ. Κόντες, τονίζει πως τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν ότι περίπου 25% των επισκεπτών κρουαζιέρας επανέρχονται στην πατρίδα μας, σε διάφορους προορισμούς, για διακοπές με φίλους-συγγενείς. «Με λίγα λόγια, μέσω της κρουαζιέρας εξασφαλίζουμε πολύ σημαντικό ρεύμα τουριστών (repeaters), χωρίς περαιτέρω διαφήμιση και κόστος», αναφέρει.

Αναγκαία συνθήκη όμως για την αξιοποίησή του, τονίζει ο ίδιος, είναι η ορθολογική λιμενική πολιτική, ανάλογα με την προσφορά των τοπικών κοινωνιών και των κοντινών προορισμών τους. Όπως εξηγεί, λόγω του τεράστιου αριθμού λιμένων στην πατρίδα μας, είναι δύσκολο να αναπτυχθούν όλοι ώστε να καλύπτουν τις σημαντικές απαιτήσεις της κρουαζιέρας. «Η Ελλάδα μπορεί να συναγωνιστεί τους παραδοσιακούς προορισμούς κρουαζιέρας, αλλά λόγω της μεγέθυνσης και της ιδιαιτερότητας των νέων πλοίων θα πρέπει να αξιολογηθούν σωστά οι προορισμοί ανάλογα με τις λιμενικές υποδομές που διαθέτουν, αλλά και τις χερσαίες υποδομές και τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν, καθώς υπάρχουν π.χ. λιμάνια στα νησιά μας που μπορούν να εξυπηρετήσουν περιορισμένο αριθμό τουριστών», σημειώνει ο κ. Κόντες.

Επομένως, όπως τονίζει, απαιτείται σωστή αξιολόγηση κάθε προορισμού ώστε να υποδέχεται και τα κατάλληλα πλοία αλλά και τον ανάλογο αριθμό επισκεπτών. «Η οργάνωση αυτή είναι πολύ βασική για την εξυπηρέτηση των πελατών, ώστε να φεύγουν ικανοποιημένοι και να συστήνουν προορισμούς σε άλλους ταξιδιώτες», προσθέτει. Όπως μας ενημερώνει μάλιστα, η ΕΚΦΝ, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, έχει καταθέσει υπόμνημα για άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε τουριστικούς λιμένες ανάλογα με τις ανάγκες. Προλαβαίνοντας μάλιστα αντιδράσεις για το κόστος τους και τη δυνατότητα υλοποίησής τους δεδομένης της οικονομικής δυστοκίας στη χώρα, ο κ. Κόντες επισημαίνει ότι υπάρχουν «οικονομικοί» τρόποι για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων για την ασφαλή παραμονή κρουαζιερόπλοιων σε προορισμούς που δεν προσφέρουν πλήρη κάλυψη των απαιτήσεων, οι οποίοι θα έδιναν μια λύση μέχρι την εύρεση κονδυλίων για μεγάλες επενδύσεις σε λιμενικά έργα και έως ότου εξασφαλιστεί η κάλυψη της ζήτησης και η ανάπτυξη του εν λόγω προορισμού. Για παράδειγμα αναφέρει τη δυνατότητα τοποθέτησης «ναυδέτων», δηλαδή πλωτών θέσεων πρόσδεσης, όπου μπορούν τα πλοία να δένουν με ασφάλεια, το κόστος των οποίων είναι σχετικά μικρό.

Ιδιαίτερα έμφαση δίνει επίσης στην υιοθέτηση από τα τουριστικά λιμάνια του συστήματος «Berth Allocation», δηλαδή των προκαθορισμένων θέσεων ελλιμενισμού, επιτακτικό αίτημα -όπως σημειώνειτων εταιρειών και των tour operators για να κάνουν έγκαιρα τους προγραμματισμούς των δρομολογίων.

 

Κέντρο κρουαζιέρας για την Ανατολική Μεσόγειο

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα αξιοθέατα της χώρας, τις προσφερόμενες υπηρεσίες (που χρήζουν ωστόσο βελτίωσης για να ανταγωνιστούμε άλλους προορισμούς της Μεσογείου), αλλά και την τεράστια ακτογραμμή, περίπου 16.500 χλμ., και την πολυνησιακή διαμόρφωση της χώρας, δημιουργούν θετικές προοπτικές για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα, στο σημείο όπου βρίσκεται και με τη διαμόρφωση που έχει, μπορεί και το αξίζει να γίνει το κέντρο κρουαζιέρας για την Ανατολική Μεσόγειο. Έχοντας ήδη πάνω από 42 λιμάνια κρουαζιέρας, τα οποία συνεχώς αυξάνονται λόγω της απαίτησης για ανάδειξη νέων προορισμών, είναι ιδανικός τόπος για προγράμματα “cruise and stay” με ολιγοήμερη παραμονή σε ενδιάμεσο προορισμό αρεσκείας, αλλά και για ολιγοήμερες κρουαζιέρες σε διάφορα γεωγραφικά σημεία ενδιαφέροντος (short cruising), όπως το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, το Ιόνιο, η Κεντρική Ελλάδα κ.λπ.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κόντες.

Ακριβώς λόγω αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, δεν τον ανησυχεί η μικρή πτώση αφίξεων που αναμένεται φέτος, καθώς εκτιμά ότι είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη, λόγω των εντάσεων σε γειτονικές και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς, όπως εξηγεί, «ο προγραμματισμός των εταιρειών συνήθως δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα, αλλά τουλάχιστον 2 ή 3 χώρες ακόμη της Ανατολικής Μεσογείου». Ωστόσο, «η χώρα μας, μαζί με την Ανατολική Μεσόγειο, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων προορισμός και σύντομα θα επιστρέψει στην κανονικότητα, με αυξανόμενους ρυθμούς ετησίως».

Διαβάστε όλα τα άρθρα του αφιερώματος