Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum (2010), κατατάσσεται στην 57η θέση όσον αφορά στην ποιότητα της οδικής της υποδομής, βαθμολογούμενη με 4,1 σε κλίμακα από 1 έως 7, με το 1 να αντιστοιχεί σε εντελώς υπανάπτυκτη υποδομή και το 7 να αντιστοιχεί σε εκτεταμένη και αποδοτική υποδομή σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, επισημαίνει η ΟΦΑΕ. Η κατάταξη της Ελλάδος σε αυτόν τον τομέα είναι χαμηλότερη από αυτήν της Τουρκίας (47η), της Σλοβενίας (42η), της Ουγγαρίας (49η), της Κροατίας (31η) και άλλων χωρών (WEF, 2010).
Σημειώνεται ότι οι θεμελιώδεις προσδιοριστικοί παράγοντες της αποδοτικότητας και της ελκυστικότητας των οδικών δικτύων αφορούν:
- Απόσταση.
- Χρόνο μεταφοράς.
- Κόστος μεταφοράς.
- Ποιότητα εξυπηρέτησης.
- Ασφάλεια μετακινήσεων.
Αναλύοντας τις αδυναμίες του οδικού δικτύου η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «είναι ευρέως αποδεκτά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς διασχίζοντας κεντρικούς και μη, οδικούς άξονες, καθιστώντας τους ιδιαίτερα επικίνδυνους και οδηγώντας συχνά σε ατυχήματα».
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά, προσθέτει, που οδηγούν στις δυσκολίες αυτές είναι:
- Ανεπαρκή γεωμετρικά χαρακτηριστικά, όπως: λωρίδες κυκλοφορίας και ερείσματα με ανεπαρκές πλάτος, έλλειψη ή μικρό πλάτος μεσαίων διαχωριστικών νησίδων, μικρές ακτίνες οριζόντιας και κατακόρυφης χάραξης που μειώνουν την ορατότητα, κακή διαμόρφωση κόμβων.
- Χαμηλά πρότυπα κατασκευής, ανεπαρκής συντήρηση, κυρίως μειωμένη πρόσφυση (ολισθηρά οδοστρώματα), και ανεπαρκής αποστράγγιση.
- Κακή μελέτη, τοποθέτηση και κατασκευή παρόδιων στοιχείων όπως: στύλων, στηθαίων, δένδρων, κρασπεδόρειθρων, αναχωμάτων και τάφρων.
- Κακή οργάνωση της κυκλοφορίας όπως: ελλιπής ή ανεπαρκής σήμανση, ανεπαρκής έλεγχος προσβάσεων (είσοδοι, έξοδοι) και στάθμευση στην οδό.
- Πλήρης έλλειψη ή ανεπάρκεια οδικού φωτισμού.
- Ανεπαρκής έλεγχος και σήμανση κατά τη διάρκεια κατασκευών.
- Δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, κυρίως ομίχλη, βροχή, υγρές επιφάνειες, χιόνι, πάγος, αλλά και σκόνη, καπνός, άνεμος.
- Εναλλαγή τμημάτων κλειστού αυτοκινητοδρόμου και επαρχιακών οδών – επικίνδυνες λόγω αυξομειώσεων ταχύτητας.
Διέλευση οχημάτων από κατοικημένες περιοχές – παρόδιες χρήσεις γης.