
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας από τους πλέον σημαντικούς κόμβους της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων.
Ο νέος λιμένας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας, έδωσαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας τον χαρακτήρα του ως έναν από τους πιο σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων γενικότερα. Πλέον, προτεραιότητες του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) είναι η περαιτέρω βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών που προσφέρει, καθώς και η ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων με άλλα λιμάνια και κέντρα μεταφοράς. Απώτερη επιδίωξη είναι να αναδειχθεί σε σημαντικό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, προς όφελος τόσο του ίδιου του λιμανιού όσο και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗΓ, κ. Ανδρέας Νταής, οι εξελίξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά και στις μεταφορές είναι παράγοντες που έχουν μεταβάλει τους ρόλους των λιμένων από το να είναι απλώς χώροι φόρτωσης και εκφόρτωσης προϊόντων σε τερματικούς σταθμούς/κέντρα διατροπικών μεταφορών στα συστήματα Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Κέντρα όπου οι παρεχόμενες υπηρεσίες προσθέτουν αξία στους χρήστες του λιμανιού και στους τελικούς καταναλωτές των αγαθών. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, τα λιμάνια έχουν γίνει πλέον, ίσως, ο πιο σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης των οικονομιών.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΛΗΓ, οι αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού ωθούν τους λιμένες να παράσχουν περισσότερο εξειδικευμένες, ολοκληρωμένες, προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες logistics και επομένως να ενοποιηθούν πλήρως στην Εφοδιαστική Αλυσίδα μέσω στενών συνεργασιών με άλλους συμμετέχοντες σε αυτήν. Συνεπώς, σημειώνει, οι συνεργασίες μεταξύ των λιμένων και η ανάπτυξη κοινών πρακτικών είναι επιβεβλημένη, ώστε να καταστεί εφικτό ένα συνολικό αποτέλεσμα προς όφελος των τελικών αποδεκτών.
Έμφαση στις συνδυασμένες μεταφορές
Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός άξονας του αναπτυξιακού σχεδίου που ακολουθεί ο ΟΛΗΓ. Όπως επισημαίνει ο κ. Νταής, ο ρόλος του λιμένα Ηγουμενίτσας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών δίνει ουσιαστικά σημαντική ώθηση στην αύξηση των εμπορευματικών ροών στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. «Στόχος μας, λοιπόν, είναι να αναπτύξουμε όχι μόνο τις δραστηριότητες του λιμένα, αλλά και τις δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής. Να αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μας δίνουν τόσο η Εγνατία Οδός και η Ιονία Οδός όσο και η προνομιακή θέση του λιμένα, προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας», τονίζει.
Ειδικά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ένας από τους στρατηγικούς στόχους του ΟΛΗΓ είναι η εδραίωσή του ως σημαντικού κόμβου συνδυασμένων μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται η ενσωμάτωση του λιμένα σε ισχυρά δίκτυα με άλλους λιμένες, με λιμένες εσωτερικής ναυσιπλοΐας και με άλλους τερματικούς σταθμούς, καθώς και η ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων με άλλα κέντρα μεταφοράς εντός της ίδιας εφοδιαστικής αλυσίδας. «Θα μπορέσουμε έτσι να ισχυροποιήσουμε τις συνδέσεις στο πλαίσιο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και συγκεκριμένα τη διασύνδεση του Διαδρόμου Σκανδιναβίας – Μεσογείου με τον Διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου/Ανατολικό Διάδρομο», εξηγεί ο κ. Νταής. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του ρόλου του λιμένα Ηγουμενίτσας και την περαιτέρω ανάπτυξή του, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί το υπό υλοποίηση έργο ADRI – UP (Adriatic MoS Upgraded Services), με συνολικό προϋπολογισμό 22.725.000 ευρώ και ποσοστό χρηματοδότησης από την Ε.Ε., από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη-CEF», 31,38%.
Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση των Θαλάσσιων Διαδρόμων της Αδριατικής – Ιονίου και προβλέπει:
• Κατασκευή επιχειρηματικού πάρκου/εμπορευματικού κέντρου Ηγουμενίτσας και κατασκευή της οδικής σύνδεσης του κέντρου με την Εγνατία Οδό και κατ’ επέκταση με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
• Μελέτες για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και την ανάπτυξη νέου τερματικού σταθμού για πλοία Ro-Ro/Ro-Pax στο λιμάνι της Αγκόνα.
• Αναδιάρθρωση της αποβάθρας VI στο λιμάνι της Τεργέστης.
• Βελτίωση της σιδηροδρομικής υποδομής στο εμπορευματικό κέντρο «Interporto di Trieste».
Το εμπορευματικό κέντρο Θεσπρωτίας, όπως τονίζει ο κ. Νταής, θα προσθέσει ένα ισχυρό κρίκο στη δόμηση της αλυσίδας λιμενικών – οδικών μεταφορών, διαμετακόμισης Αδριατικής – Ιονίου – Εγνατίας και ελληνικής ενδοχώρας. Παράλληλα, σημαντική ώθηση αναμένεται, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΛΗΓ, να δώσει και η Γ1 φάση επέκτασης του Λιμένα Ηγουμενίτσας, η οποία συνοπτικά περιλαμβάνει:
• Λιμενικά έργα κατασκευής νοτίων κρηπιδωμάτων μήκους 610 μέτρων περίπου, για τη δημιουργία δύο νέων θέσεων πλαγιοπρυμνοδέτησης Ο/Γ–Ε/Γ πλοίων.
• Έργα οδοποιίας και κυκλοφοριακά έργα.
• Υδραυλικά έργα για την αποχέτευση.
• Κτιριακές εγκαταστάσεις: Νότια Πύλη, Κτίριο Η/Μ Εγκαταστάσεων (Υποσταθμός) και Δεξαμενή Ύδατος, Η/Μ εγκαταστάσεις/δίκτυα, Εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου.

Υπερδιπλασιασμός μεταφορικών ροών έως το 2050
Το έργο αναμένεται να δώσει πρόσθετη δυναμική και στη διαχείριση της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης, καθώς οι μεταφορικές ροές από τον λιμένα Ηγουμενίτσας προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗΓ, η ετήσια διακίνηση του λιμένα, σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας -από το 2006 έως και το 2016-, σε φορτηγά ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 160.000 κατ’ έτος, από και προς την Ιταλία, μέσω συνδέσεων με τα λιμάνια της Τεργέστης, της Βενετίας, του Μπάρι, του Μπρίντιζι και της Ανκόνα. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος κατά έτος, από το 2006 έως το 2016 για τη σύνδεση με την Κέρκυρα σε φορτηγά ανέρχεται στα 90.000 κατ’ έτος.
Συνεχίζεται η αύξηση μεγεθών
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη του ΟΛΗΓ, όπως τονίζει ο κ. Νταής, είναι μια σημαντικά κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση. Τα κέρδη προ φόρων για τη χρήση του 2014 ανήλθαν σε 950.000 ευρώ περίπου, ενώ στη χρήση του 2015 έφτασαν στα περίπου 1,515 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2016, ο επικεφαλής του Οργανισμού τονίζει ότι, αν και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται βάσει των Διεθνών Λογιστικών Πρότυπων (θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου), τα μεγέθη παρουσιάζουν αυξητική τάση, γεγονός που γεννά αισιοδοξία και για την εξέλιξη της τρέχουσας χρήσης.