
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επιδιώκει την αναβάθμισή του και τη μετεξέλιξή του σε κομβικό περιφερειακό κέντρο.
Τη μετεξέλιξή του από λιμένα τοπικής σημασίας σε σημαντικό περιφερειακό λιμένα με πολυχρηστικό χαρακτήρα, ενταγμένο στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, επιδιώκει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το master plan για την αξιοποίησή του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σχέδια για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του τόσο στη διακίνηση εμπορευμάτων όσο και στον θαλάσσιο τουρισμό και στην ακτοπλοΐα.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), κ. Χρήστος Δούκας, η θέση του, αλλά και οι υποδομές του προσφέρουν τη δυνατότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο μεταξύ των λιμένων της Βόρειας Ελλάδας. Το γεγονός μάλιστα ότι πρόσφατα αναδείχθηκε ο προτιμώμενος επενδυτής για την ιδιωτικοποίηση του 67% του ΟΛΘ και οι νέες προοπτικές που ανοίγει για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης η εξέλιξη αυτή, δεν φαίνεται να ανατρέπει τα σχέδια του ΟΛΑ. Όπως εκτιμά ο κ. Δούκας, ο ρόλος δύο λιμένων στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη) στον τομέα της διακίνησης εμπορευμάτων δεν είναι ανταγωνιστικός, αλλά συμπληρωματικός.
Στο πλαίσιο αυτό και ο ΟΛΑ βρίσκεται σε αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του Οργανισμού, «Με σαφείς αποστάσεις από τον «ιδιότυπο κρατισμό» και την «ιδιωτικοποίηση με μεταβίβαση των μετοχών», και με επίσης σαφή διάκριση του φορέα διαχείρισης του λιμένα από τους παρόχους λιμενικών υπηρεσιών, αποτελεί επιδίωξή μας –μέσα από διαφανείς διαδικασίες- να προκύψουν εκείνοι οι επενδυτές στους οποίους θα παραχωρηθούν για χρήση και εκμετάλλευση λιμενικές υποδομές, κυρίως στον τομέα των containers και στον θαλάσσιο τουρισμό». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταφορά της χρήσης των λιμενικών υποδομών και διαχείρισης των 11 περιφερειακών λιμένων στο ΤΑΙΠΕΔ πριν από 6 χρόνια αναμφίβολα συνέβαλε θετικά στην καλύτερη διαχείριση των λιμενικών εγκαταστάσεων. «Το πολιτικό σχέδιο και η στρατηγική για την αξιοποίηση των λιμένων με στόχευση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας -και η πρόσφατη εμπειρία το απέδειξε- δεν είναι μονοσήμαντα στοιχεία και επιδέχονται διαφορετικές προσεγγίσεις και ερμηνείες», συμπληρώνει.
H επιλογή για την ανάπτυξη των περιφερειακών λιμένων -επομένως και της Αλεξανδρούπολης- είναι το μοντέλο Landlord, δηλαδή με παραχωρήσεις λιμενικών εγκαταστάσεων για χρήση και εκμετάλλευση σε υποψήφιους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Με τον προαναφερόμενο «οδικό χάρτη» και με διαδικασίες που θα καθοριστούν από το ήδη συντασσόμενο business plan του λιμένα, ο κ. Δούκας σημειώνει ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα συμπεράσματα που έχει στη διάθεσή του ο ΟΛΑ για τον πολύ σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο λιμένας στις συνδυασμένες μεταφορές, στα logistics. Όπως εξηγεί, η γεωστρατηγική θέση του λιμένα, η ύπαρξη όλων των δυνατών τρόπων διακίνησης φορτίων και η ύπαρξη προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), σε συνδυασμό με την προσφάτως εκβάθυνση του διαύλου εισόδου και μεγάλου τμήματος της ανατολικής λιμενολεκάνης, θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή.
Σε ό,τι αφορά τα διακινούμενα από το λιμάνι φορτία, αφορούν χύδην ή ενσακισμένα προϊόντα, κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Το 2015 μέσω του ΟΛΑ πραγματοποιήθηκαν 133.862 τόνοι φορτώσεις και 30.142 τόνοι εκφορτώσεις, ενώ το 2016 οι φορτώσεις ανήλθε σε 152.250 τόνους και οι εκφορτώσεις σε 77.511 τόνους. Όπως σημειώνει ο κ. Δούκας, όμως, με βάση τις επαφές, τις συνεργασίες και τις προτάσεις που έχει ο ΟΛΑ, εκτιμάται ότι υπάρχει σαφής δυνατότητα σημαντικής αύξησης των προσδοκώμενων γενικών φορτίων, της τάξης των 120.000 τόνων.
Τα σχέδια για τουρισμό και ακτοπλοΐα
Στους στόχους του ΟΛΑ περιλαμβάνεται η ενίσχυση και των άλλων δραστηριοτήτων του, πέραν της διακίνησης εμπορευμάτων. Έτσι, στον τομέα της ακτοπλοΐας, όπου ήδη το λιμάνι εξυπηρετεί τη γραμμή Αλεξανδρούπολης – Καμαριώτισας Σαμοθράκης, για τη φετινή χρονιά προβλέπεται η λειτουργία εποχιακά της γραμμής Λαύριο – Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη, καθώς και η ενίσχυση της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη με δύο ταχύπλοα επιβατηγά σκάφη. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Δούκας, εκτίμηση του ΟΛΑ -και για τον σκοπό αυτό άλλωστε προχωρά σε συνέργειες- είναι ότι υπάρχουν δυνατότητες και προσδόκιμα φορτία και επιβάτες για να λειτουργήσει γραμμή που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη με λιμένα ή λιμένες της Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, ο επικεφαλής του Οργανισμού τονίζει ότι η πίεση που δέχονται οι λιμένες ευθύνης του ΟΛΑ δεν είναι τόσο για προσέλκυση πλοίων κρουαζιέρας, αλλά κυρίως για δυνατότητα ελλιμενισμού, αλλά και διαχείμανσης μικρών και μεσαίων σκαφών αναψυχής. Αυτός είναι άλλωστε και ο τομέας στον οποίο δίνει η διοίκηση απόλυτη προτεραιότητα.

Αξιοποίηση και των άλλων λιμένων ευθύνης
Πέρα από τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης, βέβαια, το αναπτυξιακό σχέδιο του ΟΛΑ περιλαμβάνει την αξιοποίηση και των άλλων τριών λιμενικών υποδομών που έχει στη δικαιοδοσία του. Πρόκειται για το λιμάνι της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη, καθώς και τα αλιευτικά καταφύγια της Μάκρης και των Θέρμων Σαμοθράκης.
Για τον λιμένα της Καμαριώτισας Σαμοθράκης, όπως μας ενημερώνει ο κ. Δούκας, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό εκπονείται το ΠΕΑΛ (Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένα), το οποίο θα προσδιορίσει τον χαρακτήρα, τις δυνατότητες και τα αναγκαία έργα υποδομής που απαιτούνται για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του.
Σε ό,τι αφορά στα δύο αλιευτικά καταφύγια, της Μάκρης και των Θερμών Σαμοθράκης, ο ΟΛΑ στοχεύει στην εκπόνηση αντίστοιχων μελετών προστασίας τους από φαινόμενα που επιφέρουν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους (προσχώσεις, νότιους ανέμους), ενώ γίνονται συζητήσεις –κυρίως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση- για να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο ανάπτυξής τους με δράσεις που θα έχουν αναφορά και στον τουρισμό.
Να σημειωθεί ότι η χρήση του 2016 έκλεισε με ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα για τον ΟΛΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας, ο τζίρος του Οργανισμού το προηγούμενο έτος σημείωσε άνοδο της τάξης του 40,04% σε σχέση με το 2015, ενώ τα κέρδη εμφάνισαν αύξηση 159,37%. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρήση, στόχος του ΟΛΑ είναι ναι διατηρήσει τα οικονομικά του μεγέθη στα ίδια επίπεδα με το 2016.