Εγγραφείτε στο newsletter

* Θα σας ενημερώνουμε για όλα τα τελευταία νέα του χώρου των Logistics

Διαβάστε

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας συμφωνείτε με την πολιτική για τη χρήση cookies.

Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΘ.
Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΘ.
Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΘ.
On The Way, Ναυτιλία - Λιμάνια

ΟΛΘ: Υψηλοί στόχοι στη νέα εποχή 

Αναβαθμίζεται θεαματικά ο ρόλος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης μετά την ιδιωτικοποίηση.

Σε νέα φάση ανάπτυξης μπαίνει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) μετά την ανάδειξη της κοινοπραξίας Deutsche Invest – Terminal Link – Belterra Investments ως προτιμώμενου επενδυτή για την απόκτηση του 67% του μετοχικού του κεφαλαίου, καθώς ο Οργανισμός προωθεί επενδύσεις συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ σε βάθος επταετίας, που θα συμβάλλουν στη συνολική ανάπτυξη του λιμένα. Ασφαλώς, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο που διαδραματίζει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως πύλη εισόδου εμπορευμάτων από και προς την ΝΑ. Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στην ενίσχυση της δραστηριότητας κρουαζιέρας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΛΘ κ. Κωνσταντίνος Μέλλιος.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, κ. Κωνσταντίνος Μέλλιος, με την ολοκλήρωση των επενδύσεων που προβλέπει η σύμβαση ιδιωτικοποίησης του 67% του ΟΛΘ, αλλά και των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων του λιμένα, η εικόνα και οι λειτουργίες του θα έχουν αναβαθμιστεί πλήρως, ενισχύοντας τη δυναμικότητα και ανεβάζοντας τη λειτουργικότητά του. Γεγονός που σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΛΘ θα επιδράσει θετικά και στην τοπική οικονομία, καθώς η αναβάθμιση του λιμένα θα έχει άμεσες συνέπειες στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην αύξηση του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Οι επενδύσεις

Ειδικότερα, όπως προαναφέρθηκε, εντός της επενδυτικής περιόδου η ΟΛΘ Α.Ε. θα πραγματοποιήσει σειρά υποχρεωτικών επενδύσεων, που αθροίζονται σε συνολικό κόστος αναφοράς ύψους 180 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει ο κ. Μέλλιος, οι επενδύσεις αυτές θα προβλέπονται στην αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΘ Α.Ε. που έχει τεθεί σε γνώση των ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Πιο αναλυτικά, το επενδυτικό πρόγραμμα που προωθείται περιλαμβάνει:
1. Την επέκταση της λιμενικής υποδομής του 6ου Προβλήτα, η οποία προβλέπει κατ’ ελάχιστον τα εξής:
• Κατασκευή ενός νέου πρόσθετου κρηπιδώματος, ως ευθύγραμμη επέκταση των υφιστάμενων κρηπιδωμάτων, συνεχούς μήκους τουλάχιστον 440 μ., εκ των οποίων τουλάχιστον τα 400 μ. πρέπει να έχουν ωφέλιμο βάθος τουλάχιστον -16,50 μ. από ΜΣΘ (Μέση Στάθμη Θάλασσας).
• Κατασκευή πρόσθετης χερσαίας ζώνης, πλάτους τουλάχιστον 300 μ., κατά μήκος του ανωτέρω νέου κρηπιδώματος.
• Κατασκευή όλων των συμπληρωματικών έργων υποδομής που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της πλήρους λειτουργικότητας του νέου κρηπιδώματος και της αντίστοιχης χερσαίας ζώνης, περιλαμβανομένων βυθοκορήσεων σε στάθμη τουλάχιστον -16,50 μ. από ΜΣΘ για την προσέγγιση και τους ελιγμούς των πλοίων, δαπέδων στη χερσαία ζώνη, Η/Μ δικτύων κ.λπ., αλλά μη περιλαμβανομένης της προμήθειας του μηχανολογικού εξοπλισμού οποιουδήποτε τερματικού σταθμού.

2. Στον 6ο Προβλήτα, εξοπλισμός του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και του Σταθμού Ξηρού Χύδην Φορτίου.

3. Έργα γενικής ανάπτυξης του λιμένα, περιλαμβανομένων των έργων αποκατάστασης του Κτιρίου Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού.

 

Κόμβος συνδυασμένων μεταφορών

Απώτερος στόχος του επενδυτικού προγράμματος είναι φυσικά η αύξηση της δυναμικότητας του λιμένα και κυρίως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του ώστε να επιτύχει διεύρυνση του μεριδίου αγοράς που κατέχει τόσο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και συμβατικού φορτίου transit όσο και στη διακίνηση εγχώριων φορτίων. Στο πλαίσιο αυτό βασική επιδίωξη της εταιρείας είναι μεταξύ άλλων και η θαλάσσια Ro-Ro σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, για την οποία, όπως τονίζει ο κ. Μέλλιος, οι υπηρεσίες του ΟΛΘ βρίσκονται σε ετοιμότητα και εναπόκειται στις ενδιαφερόμενες πλοιοκτήτριες εταιρείες η δρομολόγηση του κατάλληλου πλοίου.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Μέλλιος, για να αξιοποιηθούν πλήρως τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης του λιμένα πρέπει, παράλληλα με την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, να προχωρήσουν και τα έργα σύνδεσής του με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού, απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης του λιμένα με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, αλλά και με την Εγνατία Οδό, για την οποία ολοκληρώνονται οι μελέτες που χρηματοδοτεί η ΟΛΘ Α.Ε. και πρόκειται να δημοπρατηθεί το έργο από την Εγνατία Οδό Α.Ε., και φυσικά η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα από την 16η πύλη του 6ου Προβλήτα με το κύριο σιδηροδρομικό δίκτυο, έργο που προωθείται και θα εκτελεστεί από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. Οι συνδέσεις αυτές κρίνονται απαραίτητες καθώς θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του λιμένα Θεσσαλονίκης και θα συμβάλουν στην ανάδειξή του σε σημαντικό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης.

Τις σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξη του ΟΛΘ επιβεβαιώνει εξάλλου η πορεία που εμφάνισαν οι εμπορικές δραστηριότητες του λιμένα κατά το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ήταν κλειστά τα σύνορα στον Προμαχώνα για 30 ημέρες, για 60 ημέρες ήταν κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 32 ημέρες απεργίας, η ΟΛΘ Α.Ε. επέδειξε ανθεκτικότητα, διατηρώντας τα μεγέθη της στα επίπεδα του 2015, ήτοι διακίνησε 3.122.000 τόνους γενικού φορτίου και 343.277 TEUs container. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία διακίνησης των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2017, η διοίκηση του OΛΘ κάνει λόγο για ολική επαναφορά σε ό,τι αφορά τη διακίνηση φορτίων. Η διακίνηση των containers είναι αυξημένη κατά 7,5% και του συμβατικού φορτίου κατά 30,2%, με τάσεις περαιτέρω αύξησης των ανωτέρω ποσοστών στο κλείσιμο του α΄ εξαμήνου σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016. Τα ανωτέρω διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία οδηγούν μάλιστα σε προβλέψεις διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων της τάξεως των 360.000 TEUs και διακίνησης συμβατικού φορτίου τουλάχιστον 4.000.000 τόνων για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Οι στόχοι για κρουαζιέρα – ακτοπλοΐα

Τα σχέδια του ΟΛΘ περιλαμβάνουν επίσης την αναβάθμιση των λιμενικών του υποδομών για την ενίσχυση της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας. Στο πλαίσιο αυτό, σε πρώτη φάση, η εταιρεία θα επιδιώξει την αύξηση της δραστηριότητας διερχόμενης κρουαζιέρας (transit), ωστόσο -όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΛΘ- εν μέσω της γενικότερης γεωπολιτικής αστάθειας της περιοχής, κυρίως εξαιτίας των γεγονότων στην Τουρκία, ο βασικός στόχος ήταν και παραμένει να καταστεί η Θεσσαλονίκη home port (κρουαζιέρα αφετηρίας). Όπως σημειώνει, μάλιστα, για την αύξηση του αριθμού των προσεγγίσεων των πλοίων κρουαζιέρας η εταιρεία αναμένει τη στοχευμένη εντατικοποίηση των δράσεων των φορέων της πόλης, αλλά και την ενεργό συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ώστε να καταστεί η Θεσσαλονίκη αναγνωρίσιμος προορισμός.
Τέλος, στις επιδιώξεις της ΟΛΘ Α.Ε. εντάσσεται και η ανάπτυξη ακτοπλοϊκών συνδέσεων από και προς τα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μέλλιο, η δυνατότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανάγεται στο ενδιαφέρον που μπορεί να επιδείξουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.