Οι νέες προκλήσεις για την Εφοδιαστική Αλυσίδα και τα Logistics όπως προκύπτουν από την ανάγνωση του Logistics Performance Index (LPI).
Η αποδοτικότητα των Logistics, τόσο στο διεθνές εμπόριο όσο και στις εγχώριες αγορές, είναι καίριας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των χωρών, με αποτέλεσμα ο τομέας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας να αναγνωρίζεται πλέον ως ένας εκ των βασικών πυλώνων της οικονομικής ανάπτυξης.
Έτσι, οι κυβερνήσεις, οι αρχές, διεθνείς οργανισμοί και άλλοι φορείς χάραξης πολιτικής, όχι μόνο στις ανεπτυγμένες αλλά και στις αναδυόμενες οικονομίες, αναγνωρίζουν την αυξανόμενη ανάγκη για την εφαρμογή συνεκτικών και συνεπών πολιτικών για την προώθηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Εφοδιαστικής Αλυσίδας που θα λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη.
Η αποτελεσματική Εφοδιαστική συνδέει τις επιχειρήσεις με τις εγχώριες και τις διεθνείς αγορές μέσω αξιόπιστων και αποτελεσματικών δικτύων. Αντίθετα, όπως καταδεικνύεται εμφατικά και στην τελευταία έρευνα του δείκτη Logistics Performace Index (LPI), οι χώρες που χαρακτηρίζονται από χαμηλή απόδοση στην Εφοδιαστική έχουν εξ ορισμού ανταγωνιστικό μειονέκτημα στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του εμπορίου, όχι μόνο λόγω του κόστους στις μεταφορές, αλλά και λόγω των ευρύτερων επιπτώσεων από τις ανεπαρκείς αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι περίπλοκες, αλλά οι επιδόσεις που καταγράφονται σε αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας, ιδιαίτερα από τις υποδομές που αυτή διαθέτει, κυρίως τις υποδομές που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής, καθώς και από άλλους παράγοντες όπως οι εισαγωγές, η νομοθεσία, οι διαδικασίες που ακολουθούνται, οι νοοτροπίες κ.ά. Πλέον, βέβαια, ο δείκτης LPI ενσωματώνει ακόμα πληρέστερα την πείρα των επαγγελματιών του τομέα των Logistics παγκοσμίως και προσπαθεί να αποδώσει την πολυπλοκότητα των αλυσίδων εφοδιασμού σε σύνθετους δείκτες, οι οποίοι είναι συγκρίσιμοι μεταξύ τους ανά χώρα. Έτσι, ο δείκτης παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στους εμπόρους, καθώς και σε άλλους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών και των ακαδημαϊκών, σχετικά με τον ρόλο της Εφοδιαστικής για την οικονομική ανάπτυξη και τις πολιτικές που απαιτούνται για την ενίσχυση των Logistics ανά τομέα, όπως ο σχεδιασμός των υποδομών, η παροχή υπηρεσιών, το διασυνοριακό εμπόριο και οι μεταφορές.
Βελτιώνεται ο δείκτης, αυξάνεται το χάσμα
Σε γενικές γραμμές, η πορεία του δείκτη LPI δείχνει στην τελευταία μέτρηση ότι αυξάνεται η απόσταση μεταξύ των χωρών με την καλύτερη επίδοση και των χωρών με τη χειρότερη -και μάλιστα για πρώτη φορά από το 2007. Η -έστω μέτρια- σύγκλιση που καταγραφόταν πριν από το 2007 οφειλόταν κατά βάση στη βελτίωση των υποδομών στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και, σε μικρότερο βαθμό, στις υπηρεσίες εφοδιαστικής και τις υπηρεσίες διαχείρισης τελωνείων. Το 2016, λοιπόν, η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των καλύτερων και των χειρότερων σε επιδόσεις χωρών ενισχύθηκε.
Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παρατηρείται διαφορετικός ρυθμός προόδου των χωρών στις αξιολογήσεις που αφορούν την ποιότητα του εγχώριου εμπορίου και τις υποδομές μεταφορών. Στο πλαίσιο του ερωτηματολογίου για τον δείκτη LPI ανά χώρα, ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να αξιολογήσουν την έκταση των βελτιώσεων στους τομείς αυτούς. Έτσι, ενώ το περίπου 60% των ερωτηθέντων στις 10 κορυφαίες χώρες αξιολόγησε την κατάσταση στους δύο αυτούς τομείς το 2016 ως βελτιωμένη ή πολύ βελτιωμένη, μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων από τις χώρες με τις χειρότερες αποδόσεις μπόρεσε να πει το ίδιο για τη χώρα του.
Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία από την πρώτη έρευνα του δείκτη LPI το 2007 έως και σήμερα, καταδεικνύεται επίσης ότι η απόδοση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας δεν κινείται κατ’ αναλογίαν με τον πλούτο της κάθε χώρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον οι διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού οργανώνουν τα δίκτυά τους ανά περιφέρεια (ομάδες χωρών), ενώ παράλληλα σχεδιάζονται και υλοποιούνται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των υπηρεσιών και τη διευκόλυνση του εμπορίου σε περιφερειακό επίπεδο.
Αξιοπιστία και ποιότητα
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του τομέα της Εφοδιαστικής, η έρευνα καταδεικνύει ότι αυτές έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για «εγγυημένες» χρονικά παραδόσεις τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς η απόδοση της αλυσίδας εφοδιασμού παραμένει η βασική ανησυχία μεταξύ των καταναλωτών, των εμπόρων και των παρόχων υπηρεσιών Εφοδιαστικής. Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο εμπορικό περιβάλλον, οι καταναλωτές (είτε ιδιώτες είτε εταιρείες) απαιτούν υψηλό βαθμό βεβαιότητας σχετικά με το πότε και πώς θα παραδοθούν οι παραγγελίες τους. Μάλιστα, το στοιχείο αυτό θεωρείται σημαντικότερο από την ταχύτητα παράδοσης και αρκετοί είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβότερα για να εξασφαλίσουν ακρίβεια στον χρόνο παράδοσης. Με άλλα λόγια, η αποδοτικότητα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας κρίνεται όχι μόνο από τον χρόνο και το κόστος, αλλά και από την ποιότητα της αποστολής.
Και εδώ, όμως, παρατηρείται ένα χάσμα μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη LPI. Ειδικότερα, στις πέντε πρώτες χώρες της κατάταξης, μόνο το 13% των αποστολών δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια ποιότητας του πελάτη, ποσοστό ανάλογο με αυτό που καταγράφηκε στην έρευνα του 2014. Αντίθετα, στις πέντε τελευταίες χώρες οι αποστολές που δεν πληρούν τα κριτήρια είναι σχεδόν τρεις φορές περισσότερες (πάνω από 35%). Το εύρημα αυτό καταδεικνύει, λοιπόν, πως σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της Εφοδιαστικής, το χάσμα μεταξύ των χωρών όχι μόνο είναι υπαρκτό, αλλά παραμένει.
Διαβάστε όλα τα άρθρα του αφιερώματος
- Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Αν και πλέον είναι κοινώς αποδεκτός ο καταλυτικός ρόλος που διαδραματίζουν οι αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού για την οικονομία, πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρούνται αλλαγές σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που τίθενται κάθε φορά σχετικά με την Εφοδιαστική. Η ανανέωση αυτή των…