Ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χάρης Γεωργιάδης, μιλά για το πνεύμα που χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης στη «μεταμνημονιακή» περίοδο της Κύπρου.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Χρήστο Ζαρίφη
Κύριε Γεωργιάδη, σε ποια κατάσταση βρίσκεται τώρα η κυπριακή οικονομία; Τι άλλαξε στην περίοδο εφαρμογής του Μνημονίου και πώς διαμορφώνονται οι νέες προοπτικές για τη χώρα;
Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η περίοδος του Μνημονίου έχει αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση αποφασιστικών κινήσεων εξυγίανσης τόσο των δημοσίων οικονομικών όσο και του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της προώθησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Από το 2014 λειτουργούμε με ισοσκελισμένο, ουσιαστικά, προϋπολογισμό. Το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί, έχει ενισχυθεί η εταιρική του διακυβέρνηση, η εποπτεία και ασφαλώς η κεφαλαιουχική του επάρκεια. Τα περιοριστικά μέτρα, που είχαν καταστεί αναπόφευκτα, έχουν αρθεί εδώ και καιρό. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η πραγματική οικονομία έχει ανακάμψει.
Για τη φετινή χρονιά αναμένουμε ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 2,5%-3% και η ανεργία, που είχε αγγίξει το 17%, είναι σήμερα στο 11,5%. Συνεπώς οι προοπτικές είναι θετικές, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα παραμείνουμε σοβαροί και προσηλωμένοι στην προσπάθεια και ότι δεν θα επιστρέψουμε στις ανεύθυνες πρακτικές του παρελθόντος.
Με βάση την πείρα σας, ποιο ήταν το κλειδί για την επιτυχή απεμπλοκή από το Μνημόνιο;
Θα μπορούσα να αναφερθώ στο γεγονός ότι πετύχαμε τη δημοσιονομική εξυγίανση, ξεπερνώντας μάλιστα τους στόχους και τις προσδοκίες, χωρίς καμία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, αλλά με τη συγκράτηση και τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Κρατήσαμε δηλαδή σταθερό το φορολογικό πλαίσιο, προωθήσαμε μάλιστα σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις και αυτό, μαζί με την εξυγίανση των τραπεζών, επέτρεψε στους παραγωγικούς μας τομείς να λειτουργήσουν και να σπρώξουν την οικονομία προς την ανάκαμψη.
Ταυτόχρονα, μέσα από την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, επανακτήσαμε την αξιοπιστία και τη διεθνή εμπιστοσύνη προς την οικονομία μας, αποκαταστήσαμε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και αυτό, τελικά, μας επέτρεψε να απεμπλακούμε από το Μνημόνιο.
Σε ποια σημεία εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κυπριακής οικονομίας;
Να τονίσω, πρώτα απ’ όλα, ότι θεωρώ πως υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Ναι, έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, αφήσαμε πίσω την κρίση, την ύφεση και το Μνημόνιο, αλλά με κανέναν τρόπο δεν επαναπαυόμαστε. Συνεπώς, θα συνεχιστεί η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και η προσπάθεια για συνεχείς βελτιώσεις στο φορολογικό μας πλαίσιο, ώστε αυτό να παραμείνει αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό.
Προτεραιότητά μας είναι επίσης η περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, η απλοποίηση των διαδικασιών και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας. Για να ενθαρρύνουμε και να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο την επιχειρηματικότητα, τις ντόπιες και ξένες επενδύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας, για να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας.
Σε ποιους άξονες στηρίζεται πλέον η αναπτυξιακή πολιτική της Κύπρου; Σε ποιους τομείς θα δώσετε έμφαση;
Αποστολή της κυβέρνησης και επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής δεν είναι να προσδιορίσει ποιοι τομείς θα αναπτυχθούν περισσότερο από άλλους, αλλά να διασφαλίσει ένα σταθερό, ασφαλές και ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον. Να διασφαλίσει τη σωστή εποπτεία και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Να διασφαλίσει ακόμη ότι το κράτος θα είναι σύμμαχος του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη. Ότι θα έχουμε ένα δημόσιο τομέα που δεν θα ταλαιπωρεί, αλλά θα εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους.
Σημαντικός είναι επίσης ο κοινωνικός ρόλος του κράτους, με τη διασφάλιση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού δικτύου ασφαλείας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Εάν το πράξουμε αυτό, είμαι βέβαιος ότι μια σειρά από υφιστάμενους, αλλά και καινούργιους τομείς θα βρουν τις ευκαιρίες που πρέπει και θα αναπτυχθούν.
Όσον αφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα, εκτιμάτε ότι υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για συνεργασία και «συνέργειες» στην οικονομική πολιτική; Σε ποια σημεία τα εντοπίζετε;
Ασφαλώς. Θεωρώ πως η Ελλάδα έχει αστείρευτες προοπτικές για να αναπτυχθεί και να προοδεύσει, μέσα από μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Και θεωρώ πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ακόμη πιο μεγάλες ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία, στη βάση των ιδιαίτερων και ισχυρών δεσμών μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου. Εξάλλου, ήδη καταγράφεται ισχυρή παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Κύπρο σε τομείς όπως ο τραπεζικός, ο τομέας των αερομεταφορών, του λιανικού εμπορίου, της ναυτιλίας, των μέσων ενημέρωσης και άλλων.
Ειδικά για τον τομέα των Logistics, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα με το τουρκικό εμπάργκο για πλοία υπό κυπριακή σημαία. Σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό;
Πρόκειται δυστυχώς για άλλη μια παράνομη ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία θεωρούμε πως πρέπει αμέσως να αρθεί, κάτι που θα επιβεβαιώσει και το εάν η Τουρκία είναι ειλικρινής σε αυτό που διακηρύσσει, ότι δηλαδή στηρίζει την προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.