
Η εταιρεία στοχεύει φέτος σε ουσιαστικό άλμα, κερδίζοντας ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό να παρέχει τις καλύτερες στην κατηγορία τους διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές, αποθήκευση, εγχώρια διανομή, εξωτερικό εμπόριο, τελωνειακές υπηρεσίες καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το 1996 επέκτεινε την παρουσία του στη Γερμανία επιλέγοντας τη χώρα λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της, ενώ από το 2011, θέλοντας να αναπτύξει περαιτέρω το διεθνές προφίλ του, ξεκίνησε να επενδύει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για τον τουρκικό όμιλο EKOL, που σήμερα διαθέτει 15 θυγατρικές σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2012 μέσω της εδώ θυγατρικής EKOL Greece, αν και όπως αποκαλύπτει στο «Logistics Leader» ο Country Manager της εταιρείας, κ. Δημήτρης Μπατάκης, η χώρα μας βρισκόταν στο στόχαστρο του ομίλου πολύ πιο πριν: «Η απόφαση να ιδρυθεί η EKOL Ελλάδος συζητήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2011. Προφανώς και στο μυαλό του Προέδρου του ομίλου, κ. Ahmet Musul, υπήρχε αρκετό καιρό. Η κίνηση αυτή θεωρώ πως ήταν η πιο σημαντική στο παζλ της επέκτασης της εταιρείας προς την ευρωπαϊκή αγορά -και όχι μόνο».
Όπως μας εξηγεί, ωστόσο, επρόκειτο για μια σημαντική, αλλά συγχρόνως δύσκολη απόφαση. «Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι θα χρειαζόταν μια πολύ γενναία επένδυση στην Ελλάδα, η οποία λόγω της κρίσης θα καθυστερούσε να αποσβεστεί σε βάθος μεγαλύτερο της 10ετίας, αλλά θα καθιστούσε συγχρόνως την EKOL βασικό “παίκτη” στην παγκόσμια σκακιέρα», σημειώνει, και συμπληρώνει: «Οι παράγοντες που οδήγησαν, όμως, τελικά σε αυτήν την απόφαση ήταν πολλοί. Αρχικά η γεωστρατηγική θέση της χώρας, καθώς ενώνει την Ανατολή με τη Δύση. Έπειτα το γεγονός πως η Ελλάδα είναι το πρώτο “ευρωπαϊκό σύνορο” που συναντά κάποιος φεύγοντας από την Τουρκία με κατεύθυνση προς την Κεντρική Ευρώπη, ενώ παράλληλα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που συναντά κάποιος περνώντας τη διώρυγα του Σουέζ, ερχόμενος από την Άπω Ανατολή».
Μάλιστα, το γεγονός ότι οι δύο χώρες ανταγωνίζονται στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας δεν φαίνεται να αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για τη δραστηριοποίηση του ομίλου στην Ελλάδα, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Μπατάκης, «Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να συνεργαστούν για να μεγαλουργήσουν μαζί. Η Ελλάδα είναι η πύλη της Τουρκίας προς την Ευρώπη και αντίστοιχα η Τουρκία είναι η πύλη της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Το σίγουρο είναι πως σε εταιρικό επίπεδο όχι μόνο δεν υπάρχει conflict μεταξύ των EKOL TR και EKOL GR, αλλά είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους».
Έτοιμη για το άλμα

Παρά τον μικρό χρόνο παρουσίας της στην ελληνική αγορά, η EKOL Greece έχει θέσει ήδη φιλόδοξους στόχους για το μέλλον της. Βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Country Manage της εταιρείας, αυτοί εστιάζονται στην ανάδειξή της μεταξύ των leaders της εγχώριας αγοράς Εφοδιαστικής και στην αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρόκληση για την εταιρεία –αλλά και για τις ομοειδείς επιχειρήσεις- είναι να προσαρμόζεται στις τρέχουσες συνθήκες. «Ο τομέας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας συνέχισε να εξελίσσεται αυτά τα χρόνια, παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Υπήρξε πτώση στον συνολικό όγκο των διακινούμενων εμπορευμάτων αλλά η συνολική ζήτηση έχει αυξηθεί», σημειώνει ο κ. Μπατάκης, και εξηγεί: «Δεν υπάρχουν πια τόσα πλήρη φορτία όπως στο παρελθόν, αλλά έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος των ζητήσεων για τα τμηματικά φορτία. Οι πελάτες μας έχουν μικρότερες σε όγκο, αλλά συχνότερες φορτώσεις από τους προμηθευτές τους. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες εταιρείες στρέφονται προς την ανάπτυξη των τμημάτων εξαγωγών τους».
Ωστόσο, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν: ≪Η εταιρεία μας ξεκίνησε από μηδενική βάση και έπρεπε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη ενός δύσκολου και χτυπημένου από την κρίση αγοραστικού κοινού. Έπρεπε να συναγωνιστούμε εταιρείες με παρουσία 30-40 ετών στον χώρο. Θεωρώ ότι μέσα από πολλή προσπάθεια και συνεχόμενη εκπαίδευση όλων μας, είμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να κάνουμε το άλμα τη φετινή χρονιά. Από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας μας ως σήμερα οι ρυθμοί ανάπτυξης τρέχουν μεσοσταθμικά με 25% ετησίως, αλλά το ουσιαστικό άλμα θα πρέπει να γίνει το 2017 και να κερδίσουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο, το οποίο θα μας καταστήσει leaders στην αγορά την επόμενη τριετία».
Το 2016 ήταν ακόμη μία επιτυχημένη χρονιά για την EKOL Greece. Η αύξηση εργασιών που πέτυχε η εταιρεία ανήλθε στο 25%, κάτι που για να γίνει όμως χρειάστηκε, όπως τονίζει ο κ. Μπακάκης, «Να επενδύσουμε, τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Το 2015 δούλευαν για την EKOL Ελλάδος 37 άτομα, ενώ το 2016 προσθέσαμε στο δυναμικό μας ακόμη 10. Η δύναμη της EKOL σε όλο τον κόσμο είναι οι άνθρωποί της. Επιπλέον, από τα μέσα του 2015 λειτουργεί και η αποθήκη μας στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για στεγασμένο χώρο 6.000 τ.μ. σε έκταση 28.000 τ.μ. Έχοντας όλα τα παραπάνω εφόδια, αλλά και τα 6 Ro-Ro πλοία της EKOL που σταματούν στο λιμάνι του Λαυρίου, το μέλλον μόνο ευοίωνο μπορεί να είναι για το 2017. Πιστεύουμε πως θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανοδική μας πορεία για ακόμη μία χρονιά».
Το πλεονέκτημα της Ελλάδας
Η αισιοδοξία του κ. Μπατάκη δεν πηγάζει μόνο από τη μέχρι σήμερα πορεία της EKOL Greece και από τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει το γεγονός ότι ανήκει σε έναν όμιλο με παρουσία ήδη σε 15 χώρες και ένα δίκτυο συνεργατών που καλύπτει συνολικά πάνω από 150 χώρες. Πηγάζει κυρίως από τα περιθώρια ανάπτυξης που εμφανίζει ο τομέας των Logistics στην Ελλάδα, τα οποία χαρακτηρίζει «ανεξάντλητα». «Πραγματικά δεν έχουμε εκμεταλλευθεί τη θέση της Ελλάδας. Τα λιμάνια που βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη έχουν υπερκορεστεί και δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν μεγαλύτερες ποσότητες. Θα μπορούσαμε να είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα συλλογής και προώθησης προϊόντων στην παγκόσμια αγορά, με τα 2 κύρια λιμάνια που διαθέτει η χώρα».

Οι λόγοι για τους οποίους η χώρα μας δεν έχει αποκτήσει τη θέση που θα μπορούσε να έχει στο παγκόσμιο εμπόριο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, η γραφειοκρατία και κυρίως η αβεβαιότητα που λειτουργεί ανασταλτικά για τις ξένες εταιρείες. «Δυστυχώς, η γραφειοκρατία δεν βοηθά κανέναν και ιδίως την ανάπτυξη της χώρας μας. Επίσης, θεωρώ πως δεν έχουμε εκμεταλλευθεί ως χώρα το σιδηροδρομικό μας δίκτυο και δη τον κεντρικό σιδηροδρομικό μας άξονα. Βέβαια, όλο το σιδηροδρομικό μας δίκτυο είναι απαρχαιωμένο, αλλά θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από τον κεντρικό άξονα. Επίσης, τα κέντρα Logistics στήθηκαν χωρίς μια κεντρική καθοδήγηση και έναν στρατηγικό σχεδιασμό. Μιλάμε κυρίως για ιδιωτικές πρωτοβουλίες, με έλλειψη ή με μικρή συμμετοχή του κρατικού μηχανισμού».
Όπως επισημαίνει, μάλιστα, ο κ. Μπατάκης, αρκετές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η EKOL έδειξαν ενδιαφέρον για τη χώρα μας, αλλά η φορολογία, η γραφειοκρατία, οι συνεχείς απεργίες και η αβεβαιότητα για το αύριο τις οδήγησαν τελικά σε γειτονικές χώρες. «Οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι τεράστιες, θεωρώ ότι η εκμετάλλευσή τους μπορεί να γίνει από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα επένδυσης, αρκεί το κράτος να δώσει τη σταθερότητα που απαιτείται ώστε να γίνουν τα βήματα αυτά σε εύλογο χρονικό διάστημα», καταλήγει.
Ένας επιπλέον λόγος αισιοδοξίας, σύμφωνα με τον Country Manager της EKOL Greece, είναι και το γεγονός ότι πλέον οι περισσότερες εταιρείες, και λόγω της κρίσης, αντιλαμβάνονται τα οφέλη της συνεργασίας με μια εταιρεία εφοδιαστικής αλυσίδας. «Το κόστος της συντήρησης μιας ολόκληρης αποθήκης βαραίνει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις και σε πολλές περιπτώσεις είναι πολλαπλάσιο του αντίστοιχου κόστους ενός εξωτερικού συνεργάτη. Πριν από μερικά χρόνια λίγοι ήταν οι πελάτες μας που θα συζητούσαν κάτι τέτοιο, καθημερινά όμως ολοένα και περισσότεροι αρχίζουν να εξετάζουν τις επιλογές τους σε αυτόν τον τομέα», σημειώνει.
Γιατί EKOL
Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι, η EKOL Greece δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του μητρικού ομίλου. Όπως εξηγεί ο κ. Μπατάκης, «Ο ανταγωνισμός στον κλάδο γίνεται ολοένα και πιο έντονος, ανά κατηγορία. Βέβαια, οι εταιρείες που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις δεν είναι και τόσες πολλές. Η EKOL έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης συνδυασμένων μεταφορών με τα 6 ιδιόκτητα Ro-Ro πλοία της, τα 48 μπλοκ τρένα την εβδομάδα και τα 5.500 οχήματά της. Και αυτό πιστεύω πως είναι ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της. Επίσης, ο κόσμος που στελεχώνει την EKOL Ελλάδος είναι άρτια εκπαιδευμένοι άνθρωποι με εμπειρία στις διεθνείς και εγχώριες μεταφορές, αλλά και τα Logistics».
Αξιοποιώντας λοιπόν αυτά τα πλεονεκτήματα, αλλά και τις στεγασμένες αποθήκες που διαθέτει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (10.000 τ.μ.) και το γραφείο της στο λιμάνι του Λαυρίου, η EKOL μπορεί να προφέρει στους πελάτες της:
- Υπηρεσίες διεθνών συνδυασμένων μεταφορών, χρησιμοποιώντας τα πλοία της, τον στόλο οχημάτων της και τα ειδικά μπλοκ τρένα της EKOL από και προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
- Express οδικά δρομολόγια από και προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, την Τουρκία, την Ουκρανία και το Ιράν.
- Υπηρεσίες θαλάσσιας και αεροπορικής μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς όλα τα μεγάλα λιμάνια και από και προς όλους τους προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Απευθείας σύνδεση με την Κύπρο σε εβδομαδιαία βάση.
- Αποθήκευση.
- Εθνικές μεταφορές.
- Υπηρεσίες εκτελωνισμού.
- Τελωνειακή στον Ασπρόπυργο.
Τα σχέδια
Οι στόχοι της EKOL Greece, βέβαια, για την ελληνική αγορά αποτελούν τμήμα του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού του μητρικού ομίλου, που επιδιώκει την ανάδειξή του σε έναν από τους βασικούς παίκτες παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα του ομίλου είναι να προσφέρει συνεχώς στους πελάτες του ολοκληρωμένες, διασυνδεδεμένες και καινοτόμες (integrated, interconnected and innovative) λύσεις. «Η EKOL είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και ποτέ το αρκετά καλό δεν αρκεί για μας», σημειώνει ο κ. Μπατάκης, και εξηγεί: «Αυτό ενισχύει τα επιτεύγματα των πελατών μας και δημιουργεί περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Σαν EKOL συνεχώς αναζητούμε νέες ιδέες, νέες τεχνολογίες, και νέα κίνητρα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεχής και δυναμική μεταμόρφωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία. «Αφουγκραζόμαστε την αγορά και προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις της ώστε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας. Μέσα στο 2017 ευελπιστούμε πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί το λιμάνι της EKOL στη Γιάλοβα. Στις αρχές του 2018 περιμένουμε το νέο Ro-Ro πλοίο της EKOL, οπότε θα έχουμε στη διάθεσή μας 7 Ro-Ro πλοία. Η EKOL συνεχώς μεγαλώνει και εξαπλώνεται. Μέχρι το 2019 πιστεύουμε πως θα υπάρχει η EKOL σε τουλάχιστον 31 χώρες. Αλλά όλα αυτά δεν μπορούμε να τα πετύχουμε μόνοι μας σαν EKOL Ελλάδος, αν και όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν στο να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας στην Ελλάδα. Για παράδειγμα μέσα στους επόμενους μήνες θα προστεθούν 2 νέες γραμμές Ro-Ro, οι οποίες θα διέρχονται από το λιμάνι του Λαυρίου. Στην οικογένεια της EKOL, όμως, δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Δεν υπάρχει EKOL Ελλάδος, Ιταλίας, Γερμανίας κ.τ.λ., όλα αυτά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και στα πρακτικά. Στην πραγματικότητα είμαστε μία EKOL, έχουμε ένα κοινό σύστημα, έναν στόλο, 750.000 τ.μ. κλειστών αποθηκών σε 15 χώρες και 6.500 ανθρώπους εξ ολοκλήρου αφιερωμένους στην παροχή άψογων υπηρεσιών προς τους πελάτες μας».
Ποια είναι η EKOL
Ο τουρκικός όμιλος EKOL ιδρύθηκε το 1990 και σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων παρόχων Logistics της Ευρώπης, με παρουσία σε 15 χώρες και ένα δίκτυο συνεργατών που καλύπτει περισσότερες από 150 χώρες. Απασχολεί περισσότερα από 6.500 άτομα και διαθέτει κέντρα διανομής έκτασης 750.000 τ.μ. εσωτερικών χώρων στην Τουρκία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ουκρανία, τη Βοσνία-
Ερζεγοβίνη, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία, το Ιράν και τη Σλοβενία. Επίσης, έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης συνδυασμένων μεταφορών με 6 Ro-Ro πλοία, 48 μπλοκ τρένα την εβδομάδα και 5.500 οχήματα, ενώ είναι από τις λίγες εταιρείες του χώρου που διαθέτουν το δικό τους τμήμα R&D.
Η ελληνική θυγατρική, EKOL Greece, ιδρύθηκε το 2012 και έκτοτε αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 25% ετησίως. Σήμερα απασχολεί περίπου 50 άτομα, ενώ διαθέτει στεγασμένες αποθήκες 10.000 τ.μ. σε Θεσσαλονίκη (όπου βρίσκονται και τα κεντρικά της γραφεία) και Αθήνα, καθώς και ένα γραφείο στο λιμάνι του Λαυρίου για την εξυπηρέτηση των 6 Ro-Ro πλοίων της EKOL που πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς τα λιμάνια Haydarpaşa της Κωνσταντινούπολης και της Τεργέστης στην Ιταλία.
To 2016 η EKOL Greece διακίνησε περισσότερα από 9.000 units, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων προήλθε από εισαγωγές. Οι χώρες από ή προς τις οποίες διακινήθηκε ο μεγαλύτερος όγκος ήταν η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία -που είναι και μια νέα γραμμή που ξεκίνησε να εξυπηρετεί η εταιρεία το 2016- η Ολλανδία, η Τουρκία και το Βέλγιο.