
Πολύτιμες πληροφορίες από την εσπερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Logistics με θέμα «Διαχείριση Επικίνδυνων Εμπορευμάτων: Αποθήκευση, Συσκευασία, Μεταφορά, Νομοθεσία».
Πιστή στον ενημερωτικό-εκπαιδευτικό της της ρόλο και δίνοντας βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης, η Ελληνική Εταιρεία Logistics (ΕΕL) διοργάνωσε στις 12/6/2017 την εσπερίδα «Διαχείριση Επικίνδυνων Εμπορευμάτων: Αποθήκευση, Συσκευασία, Μεταφορά, Νομοθεσία», στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (EBEΠ).
Η κατηγορία των επικίνδυνων φορτίων, όπως τα σπρέι, οι αφροί ξυρίσματος, τα μανό, τα γκαζάκια, το οινόπνευμα κ.ά., είναι μια σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Βρίσκεται σε όλα τα στάδια, από τη συσκευασία, την αποθήκευση, τη φόρτωση, μέχρι και την τελική παράδοση. Τα εμπορεύματα που θεωρούνται επικίνδυνα είναι πολλά και κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα την επικινδυνότητα. Γκαζάκια, λακ, αποσμητικά, αντηλιακά, αναπτήρες, οινόπνευμα είναι μόνο μια μικρή ομάδα «επικίνδυνων προϊόντων» που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Εξαιτίας της φύσης τους, των ιδιοτήτων τους ή της κατάστασής τους, τα επικίνδυνα εμπορεύματα, σε περίπτωση ατυχήματος ή ελλιπούς διαχείρισής τους, είναι δυνατό να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα, με μεγάλες επιπτώσεις, στο περιβάλλον, στο κοινωνικό σύνολο, στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, αλλά και στη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Η πολυπλοκότητα των επικίνδυνων εμπορευμάτων έχει ταξινομηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε κλάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έναν κωδικό. Η αναγνώριση των επικίνδυνων εμπορευμάτων είναι η σπουδαιότερη ενέργεια σε όλες τις φάσεις της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Η ύπαρξη ενός εξειδικευμένου στελέχους, το οποίο έχει τον τίτλο Σύμβουλος Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ) ADR / RID / IMDG / IATA, είναι η ορθότερη και πιστοποιημένη λύση για κάθε εταιρεία Logistics, είτε αυτή δραστηριοποιείται στην αποθήκευση είτε στη μεταφορά.
Τα καθήκοντα του συμβούλου μπορούν να περιγραφούν στις ακόλουθες κατηγορίες:
- Οδηγίες σήμανσης επικίνδυνων εμπορευμάτων.
- Αναγνώριση κινδύνων.
- Πρόταση μέτρων αντιμετώπισης των κινδύνων και πρόληψής τους.
- Επιθεώρηση εξοπλισμού ασφαλείας.
- Εκπαίδευση και (κυρίως) ευαισθητοποίηση του προσωπικού.
- Μελέτη και θεσμοθέτηση διαδικασιών έκτακτης ανάγκης.
- Ανάλυση ατυχημάτων και εξαγωγή συμπερασμάτων.
- Διενέργεια επιθεωρήσεων στους χώρους αποθήκευσης και φόρτωσης, καθώς και στα μέσα μεταφοράς.
- Έλεγχος επάρκειας και αναβάθμιση οδηγιών διαχείρισης των επικίνδυνων εμπορευμάτων σύμφωνα και με τις ανανεώσεις του εκάστοτε κανονισμού ADR ή άλλου κανονισμού.
- Εκπόνηση ετήσιας έκθεσης συμπερασμάτων-προτάσεων για την εταιρεία.
- Συμπλήρωση αναφοράς ατυχήματος.
Η εκδήλωση
Κατά την έναρξη της εσπερίδας χαιρετισμό απηύθυναν οι κ. Νικόλαος Ροδόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. EEL, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος OnLine Data, Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος ΕΒΕΠ, Χρήστος Σερετίδης, Πρόεδρος ΠΣΣΑΜΕΕ και Μανώλης Βιτσαράς, Πρόεδρος ΣΥΝΔΕΕL.
Στο πρώτο μέρος της εσπερίδας δόθηκε έμφαση στην ευρωπαϊκή σύμβαση ADR που διέπει τις διεθνείς και εθνικές οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων και ό,τι αυτή συνεπάγεται σε υποχρεώσεις, αρμοδιότητες και ευθύνες. Έγινε ο διαχωρισμός των επικίνδυνων εμπορευμάτων ανά κατηγορία και παρουσιάστηκε η σήμανση που χαρακτηρίζει το καθένα απ’ αυτά. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε η πείρα διαχείρισης επικίνδυνων προϊόντων και οι πρακτικές που εφαρμόζονται για την απρόσκοπτη και ασφαλή αποθήκευση και διακίνησή τους. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε και στην αναγκαιότητα της ύπαρξης συμβούλου ασφαλούς μεταφοράς επικίνδυνου φορτίου (ΣΑΜΕΕ), την οποία επιβάλλει η νομοθεσία και σε ποιες περιπτώσεις εξαιρείται η παρουσία του. Τέλος, αναφέρθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη μικτή αποθήκευση επικίνδυνων χημικών.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης δόθηκαν πληροφορίες για τη χερσαία και τη θαλάσσια μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, καθώς και για τη διαχείριση του κύκλου ζωής των επικίνδυνων χημικών. Αναφορά έγινε στο σύστημα οδικής ασφάλειας και πώς αυτό βοηθά τις εταιρείες να εκμηδενίσουν τα οδικά ατυχήματα και να ελαττώσουν το λειτουργικό τους κόστος.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίοι αναφέρθηκαν αναλυτικά στη νομοθεσία που διέπει τα επικίνδυνα εμπορεύματα, τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, καθώς και τον επιμερισμό της ευθύνης στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Μίλησαν επίσης για την πιστοποίηση που οφείλουν να έχουν οι οδηγοί φορτηγών που μεταφέρουν επικίνδυνα προϊόντα και πώς την αποκτούν, καθώς και τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα οχήματα για τέτοιου είδους μεταφορές.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ: Δρ Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Σύμβουλος Φόρτωσης ADR/IMDG/IATA-DGR, Group Science, Κωνσταντίνος Σαρρής, Supply Chain Manager, Resoul, Φίλιππος Καλαμπόκης, DG Officer, Synergy, Παναγιώτης Δρούγκας, ΣΑΜΕΕ ADR/IMDG/IATA-DGR, 3S–Safety Service Science, Νικόλαος Μπάκας, Γενικός Διευθυντής, Quality & Safety, Ευδοκία Ευαγγελάτου, Προϊσταμένη Τμήματος Οδικής Ασφάλειας Μεταφορών Επικίνδυνων Εμπορευμάτων & Ευπαθών Τροφίμων, ΥΥΠΟΜΕ, και Ηλίας Πάσιος, Τμήμα Οδικής Ασφάλειας Μεταφορών Επικίνδυνων Εμπορευμάτων & Ευπαθών Τροφίμων, ΥΥΠΟΜΕ. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης συντόνισε ο κ. Σταύρος Κυριακούλιας, Μέλος Δ.Σ. EEL, Supply Chain –Quality, Safety/Health & Environment ManagerSouth Europe, Beiersdorf, και το δεύτερο μέρος η κ. Ελένη Μπίτσιου, Μέλος Δ.Σ. EEL, Εμπορική Διευθύντρια, Synergy. Τον γενικό συντονισμό είχε ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Αντιπρόεδρος Οικονομικών EEL, Logistics Manager Alpha Grissin.
Η εσπερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, το οποίο παραχώρησε ευγενικά την αίθουσα εκδηλώσεών του και την υποστήριξη του ΠΣΣΑΜΕΕ. Μέγας Υποστηρικτής των δράσεων της Ελληνικής Εταιρείας Logistics είναι η εταιρεία Jungheinrich, ενώ χρυσός χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Synergy.