Πώς οι τεχνολογίες αιχμής της εταιρείας εξασφαλίζουν δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους, αναβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα.
Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις του τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας στο σύγχρονο διεθνοποιημένο περιβάλλον επιβάλλουν στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, όχι απλώς να ακολουθούν, αλλά να συμβαδίζουν με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ο συνεχής εκσυγχρονισμός των υποδομών τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα διαρκώς την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρούνται φυσικά οι εγχώριες επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics, που ακολουθούν τις νέες τάσεις, στο πλαίσιο, βέβαια, που το επιτρέπει η οικονομική κατάστασή τους και που το απαιτεί η αγορά στην Ελλάδα της κρίσης.
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν ακολουθήσει συντηρητική πολιτική στον τομέα των επενδύσεων», σημειώνει ο κ. Δημήτρης Σιαπάτης, Logistic Systems Director της Jungheinrich Hellas, μέλος του ομίλου Jungheinrich, που είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους σε παγκόσμια κλίμακα προμηθευτές ανυψωτικών μηχανημάτων, υψηλής τεχνολογίας συστημάτων αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων. «Την τελευταία διετία διακρίνουμε εξορθολογισμό των επιλογών τους, αλλά και μια συγκρατημένη διάθεση για εκσυγχρονισμό των υποδομών τους. Πιστεύουμε ότι, εάν επιβεβαιωθεί η τάση για σταδιακή άνοδο της αγοράς των logistics γενικότερα, τότε θα ενεργοποιηθεί και η διάθεση για άμεσο εκσυγχρονισμό των υποδομών», επισημαίνει ο κ. Σιαπάτης, και εξηγεί: «Η τεχνολογία προχωρά γρήγορα και οι εταιρείες που θα μείνουν πίσω σε υποδομές, θα τεθούν αυτόματα εκτός ανταγωνιστικού πλαισίου».
Ανοδική τάση, αλλά…
Οι ενδείξεις για την πορεία της αγοράς τα δύο τελευταία χρόνια είναι θετικές, ωστόσο τα σχετικά μεγέθη υπολείπονται σημαντικά των αντίστοιχων της προ κρίσης περιόδου. Σύμφωνα με τον κ. Σιαπάτη, βάσει των στοιχείων του Συνδέσμου Κατασκευαστών Περονοφόρων Ανυψωτικών Μηχανημάτων για την Ελλάδα, καταγράφεται ανοδική τάση από το 2013 και μετά. «Φέτος η αγορά των περονοφόρων αναμένεται να κλείσει με άνοδο της τάξης του 25% σε σχέση με το 2015. Ανάλογη είναι η τάση και στα συστήματα αποθήκευσης, τα οποία συμβαδίζουν με αυτά των περονοφόρων μηχανημάτων, παρότι για την αγορά αυτή δεν υπάρχει ανάλογος πανευρωπαϊκός σύνδεσμος που να δίνει στοιχεία για τη χώρα μας», σημειώνει ο Logistic Systems Director της Jungheinrich Hellas.
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι, παρά την ανοδική τάση που παρατηρείται, η αγορά σε σχέση με τις χρονιές πριν από την οικονομική κρίση είναι κατά πολύ μικρότερη σε απόλυτες τιμές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η «βελτιωμένη» αγορά του 2016 δεν πλησιάζει ούτε στο μισό την αντίστοιχη αγορά των περονοφόρων του 2008.
Η Jungheinrich, πάντως, εκτιμά ότι οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς μηχανημάτων και συστημάτων αποθήκευσης είναι θετικές, χωρίς βέβαια να είναι ανεξάρτητες από τη συνολική πορεία της οικονομίας και τον ρυθμό ανάπτυξής της. «Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και το 2018, πιστεύουμε ότι αυτό θα αντικατοπτριστεί και στην αγορά των εν λόγω ειδών. Σε διαφορετική περίπτωση η αγορά μπορεί να συρρικνωθεί, μιας και το μέγεθός της είναι αρκετά μικρό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημειώνει ο κ. Σιαπάτης.
Στροφή στις τεχνολογίες αιχμής
Ενθαρρυντικό είναι σε κάθε περίπτωση ότι την τελευταία διετία το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics για τεχνολογίες αιχμής έχει αναθερμανθεί. «Οι ανάγκες των logistics έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις που δείχνουν εξωστρέφεια να ακολουθούν την ευρωπαϊκή τάση και να επενδύουν σε συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Πιστεύουμε ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί, καθώς η ανάγκη για επιβίωση στην ευρύτερη αγορά της Ε.Ε. θα στρέψει όλο και περισσότερο τις μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις στην υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων στα logistics», επισημαίνει ο κ. Σιαπάτης.
Εξάλλου, τα οφέλη για μια εταιρεία από την υιοθέτηση συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας και μηχανημάτων είναι -όπως εξηγεί ο κ. Σιαπάτης- πολλά τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο λειτουργίας των επιχειρήσεων. «Οι τεχνολογίες αιχμής που προσφέρει η Jungheinrich επιτρέπουν σε μια επιχείρηση να μειώσει δραστικά τα λειτουργικά της κόστη, αλλά και να αναβαθμίσει κατακόρυφα την ποιότητα των υπηρεσιών της. Σε περιπτώσεις δε όπου μια επιχείρηση λειτουργεί για περισσότερες από μία βάρδιες ή έχει υψηλή ένταση εργασίας ακόμα και στο συμβατικό οκτάωρο, τότε μπορεί να επωφεληθεί και να αποσβέσει το κόστος μίας συνολικής ή και μερικής αναβάθμισης του εξοπλισμού της σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (24 μήνες)», σημειώνει, και προσθέτει: «Στην Ελλάδα έχουμε παραδείγματα εταιρειών οι οποίες, επενδύοντας σε πλήρως ή μερικώς αυτοματοποιημένα συστήματα, έχουν μειώσει δραστικά το κόστος διαχείρισης των αποθεμάτων τους. Επιπλέον, έχουν καταφέρει να μηδενίσουν τα λάθη που προέρχονται από την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα, αλλά και να προσφέρουν αισθητά καλύτερες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό τους».
Αυτοματισμός υψηλού επιπέδου
«Τα αυτόματα συστήματα της Jungheinrich έχουν ως κύριο στόχο να εξυπηρετήσουν στο έπακρο τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη, αλλά και να αναβαθμίσουν τη συνολική λειτουργία της αποθήκης του. Η χρήση των αυτόματων συστημάτων μας επιτρέπει τη λειτουργία της αποθήκης 24 ώρες/ημέρα, 7 ημέρες/εβδομάδα (24/7) χωρίς την επιβάρυνση πρόσθετου κόστους διαχείρισης», τονίζει ο Logistic Systems Director της Jungheinrich.
Εκτός αυτού, όμως, υπάρχει ευρεία γκάμα πλεονεκτημάτων και αναφέρει ενδεικτικά τα εξής:
- Εκμηδένιση όλων των λανθασμένων λειτουργιών.
- Πλήρης «διαφάνεια» των εσωτερικών κινήσεων των προϊόντων και καταγραφή όλων των κινήσεων, από την εισαγωγή μέχρι και την εξαγωγή τους από την αποθήκη.
- Πλήρης εκμετάλλευση του διαθέσιμου χώρου και μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της εκάστοτε κτηριακής υποδομής.
- Χαμηλοί και κυρίως σταθεροί χρόνοι για τις εκάστοτε λειτουργίες διαχείρισης των προϊόντων που υπάρχουν στην αποθήκη. Τα αυτόματα συστήματα δίνουν τη δυνατότητα προγραμματισμού και επαναπρογραμματισμού των επιμέρους λειτουργιών της αποθήκης και την κατανομή του χρόνου ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της μέρας.
- Εξαιρετικά χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας του εξοπλισμού, μιας και αποφεύγονται πλήρως όλες οι φθορές που προέρχονται από τη λανθασμένη χρήση του.
- Δυνατότητα αναβάθμισης ή επεκτασιμότητας του εξοπλισμού χωρίς διακοπή της λειτουργίας του.
Αναφερόμενος δε στο κόστος μιας επένδυσης σε αυτόματα μηχανήματα και συστήματα αποθήκευσης, ο κ. Σιαπάτης σημειώνει ότι είναι ανάλογο με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μιας αποθηκευτικής μονάδας. «Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι για την αναβάθμιση μιας ομάδας συμβατικών περονοφόρων στενών διαδρόμων, σε περονοφόρα με ημιαυτόματη πλοήγηση (Jungheinrich Warehouse Navigation System), το κόστος μπορεί να ανέλθει στις 6.000 ευρώ ανά μηχάνημα. Με έναν καλό προγραμματισμό, εφόσον γνωρίζουμε τις ανάγκες μας, ένα αυτόματο σύστημα μικρής έκτασης μπορεί να αποσβεστεί σε χρονικό διάστημα 24-36 μηνών. Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρω ότι ο μέσος χρόνος ζωής αυτών των συστημάτων ξεπερνά τα 12 χρόνια».
Λύσεις με υπογραφή… Jungheinrich
Όσον αφορά τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στον χώρο των μηχανημάτων και συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και τις καινοτόμες λύσεις που αναπτύσσει διαρκώς η Jungheinrich με στόχο να καλύψει και τις πιο εξειδικευμένες ανάγκες των πελατών της, ο κ. Σιαπάτης αναφέρεται επιλεκτικά σε κάποιες εξ αυτών, γιατί, όπως εξηγεί, «Ο τομέας των περονοφόρων ανυψωτικών μηχανημάτων, αλλά και των συστημάτων αποθήκευσης επηρεάζεται άμεσα από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ανυψωτικά μηχανήματα να έχουν ξεφύγει από το στενό πλαίσιο του συμβατικού περονοφόρου που έχουμε στο μυαλό μας». Τονίζει για παράδειγμα ότι τα περονοφόρα της Jungheinrich εξοπλίζονται με ένα πρόσθετο σύστημα, το οποίο τα συνδέει με το λογισμικό διαχείρισης της αποθήκης.
Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η ένταξη των περονοφόρων στην κεντρική διαχείριση της αποθήκης, η πλήρης απεικόνιση των επιμέρους κινήσεων και λειτουργιών τους αλλά και η μέτρηση όλων των δεικτών παραγωγικότητας σε real time. Επιπροσθέτως, η εταιρεία μπορεί να τοποθετήσει στα περονοφόρα της συστήματα ημιαυτόματης πλοήγησης, τα οποία αυξάνουν κατακόρυφα την παραγωγικότητα των χειριστών.
Ο κ. Σιαπάτης αναφέρεται και σε λύσεις όπως η αυτόματη αναγνώριση των προϊόντων (Auto ID) με scanner ενσωματωμένα στα περονοφόρα, αλλά και στα βοηθητικά συστήματα ασφαλείας (security systems) που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους ατυχημάτων από λανθασμένους χειρισμούς, οι οποίες -όπως εξηγεί- εξελίσσονται συνεχώς.
Τέλος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τεχνολογία συσσωρευτών Lion (Lithium Ion batteries), στην οποία η Jungheinrich πρωτοπορεί, εξοπλίζοντας ήδη έναν μεγάλο αριθμό μηχανημάτων της με συσσωρευτές αυτού του τύπου. Όπως εξηγεί, «η τεχνολογία αυτή θεωρούμε ότι θα αλλάξει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τη μορφή των ανυψωτικών μηχανημάτων. Συνοπτικά θα σας αναφέρω ότι οι συσσωρευτές Lion έχουν χρόνο ζωής ανάλογο ή και μεγαλύτερο από τον χρόνο ζωής του περονοφόρου μας, φορτίζουν σε ελάχιστο χρόνο κατά τη διάρκεια διαλειμμάτων του προσωπικού ή ακόμα και “νεκρών χρόνων λειτουργίας” και φυσικά είναι ιδιαίτερα φιλικοί προς το περιβάλλον».