Εγγραφείτε στο newsletter

* Θα σας ενημερώνουμε για όλα τα τελευταία νέα του χώρου των Logistics

Διαβάστε

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας συμφωνείτε με την πολιτική για τη χρήση cookies.

Χωρίς κατηγορία

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 

Δεξιότητες, ικανότητες και εκπαίδευση

Δεδομένου ότι η μεταφορά, η αποθήκευση και ο χειρισμός αγαθών είναι δραστηριότητες εντάσεως εργασίας, το εξειδικευμένο προσωπικό είναι καθοριστικός παράγοντας για την Εφοδιαστική Αλυσίδα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας LPI, η εφοδιαστική αντιμετωπίζει παγκόσμια έλλειψη (σε βαθμό από πολύ υψηλό έως πολύ χαμηλό) ειδικευμένου προσωπικού σε τέσσερις κατηγορίες: επιχειρησιακό προσωπικό (λ.χ. οδηγοί φορτηγών), διοικητικό προσωπικό (λ.χ. υπεύθυνοι σχεδιασμού της κυκλοφορίας), υπεύθυνοι εποπτείας της Εφοδιαστικής (λ.χ. ελεγκτές κυκλοφορίας) και διαχειριστές εφοδιαστικής (λ.χ. υπεύθυνοι για εργασίες αποθήκευσης). Ειδικότερα, προκύπτει ότι το αναγνωρισμένο προσωπικό είναι σπάνιο και στα τέσσερα επαγγελματικά επίπεδα, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως όμως στις χώρες με χαμηλές επιδόσεις στον δείκτη LPI.

Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εξειδικευμένου προσωπικού στην εφοδιαστική απαιτείται κατάρτιση, που μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και με μικρούς προϋπολογισμούς, αλλά και σε χώρες με χαμηλά επίπεδα στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι κυβερνήσεις μπορούν να υποστηρίξουν υψηλότερα επίπεδα δεξιοτήτων στον τομέα της εφοδιαστικής μέσω πολλών παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης προγραμμάτων σπουδών, οικονομική υποστήριξη πρωτοβουλιών κατάρτισης, εναρμόνιση των προτύπων ικανότητας και της ανάπτυξης υποδομών με επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να συμβάλλουν και οι εταιρείες Εφοδιαστικής, προσφέροντας διαφανείς διαδρομές σταδιοδρομίας, επενδύσεις στην ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού, ελκυστικό περιβάλλον εργασίας και δίκαιη κατανομή ανταμοιβών και ευθυνών.

 

Η πράσινη Εφοδιαστική

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η τάση για τα Green Logistics αποτυπώνεται εμφανώς στην τελευταία έρευνα -πολύ περισσότερο επειδή η εφοδιαστική έχει σχετικά μεγάλο αποτύπωμα όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το περιβάλλον. Πέρα από το φορτίο, όμως, το μέγεθος του αποτυπώματος άνθρακα της εφοδιαστικής δεν εκτιμάται καλά. Για παράδειγμα, το μερίδιο των εμπορευματικών μεταφορών στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου υπολογίζεται στο 42% των συνολικών εκπομπών των μεταφορών και στο 7% των συνολικών εκπομπών. Μακροπρόθεσμα, και συγκεκριμένα έως το 2050 αναμένεται ότι το μερίδιο της εφοδιαστικής εμπορευματικών μεταφορών αναμένεται να αυξηθεί έως το 60% του συνόλου των εκπομπών από μεταφορές. Για τον λόγο αυτό πολλές πολυεθνικές εταιρείες έχουν δεσμευθεί μέσω των προγραμμάτων τους Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε φιλόδοξες μειώσεις των εκπομπών άνθρακα, μεταξύ 20% και 40% το διάστημα 2010-2024.

Αυτή η απαίτηση για φιλική προς το περιβάλλον Εφοδιαστική συμπληρώνει τη δέσμη εργαλείων των πολιτικών παρεμβάσεων που στοχεύουν στις πράσινες μεταφορές, οι οποίες συνήθως προάγουν την ενεργειακή απόδοση ή μεταβάλλουν το ενεργειακό μείγμα μέσω κινήτρων και καλύτερων προτύπων. Από πολιτική άποψη, ωστόσο, αυτό που είναι λιγότερο σαφές σήμερα είναι πώς θα αναπτυχθούν πολιτικές που θα στοχεύουν όχι μόνο στην προσφορά της Εφοδιαστικής, αλλά θα αυξάνουν επίσης τη ζήτηση για φιλική προς το περιβάλλον εφοδιαστική, ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

O χωροταξικός σχεδιασμός

Ακόμη ένα ζήτημα που απασχολεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός που σχετίζεται με τις υπηρεσίες Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Λόγω της αστικοποίησης στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αύξηση των αστικών εμπορευματικών μεταφορών έχει σημαντικό αντίκτυπο οικονομικά (λ.χ. οξύς ανταγωνισμός), περιβαλλοντικά (ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβος) και κοινωνικά (ποιότητα ζωής, υγεία).

Οι περισσότερες δραστηριότητες εφοδιαστικής απαιτούν μεγάλες εκτάσεις γης για διάφορους τύπους εγκαταστάσεων, όπως αποθήκες, και καλές υποδομές μεταφορών από και προς συγκεκριμένους προορισμούς. Ωστόσο, τα περισσότερα αγαθά διανέμονται και πωλούνται τελικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Τα Logistics, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων όπως η αποθήκευση, δεν ανταγωνίζονται μόνο για τον χώρο, αλλά παράγουν επίσης κυκλοφοριακά προβλήματα σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού.

Αρκετοί αναλυτές έχουν καταγράψει την κυριαρχία του παραδοσιακού εμπορίου σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και το γεγονός ότι είναι πιθανόν να παραμείνει κυρίαρχο. Τα καταστήματα λιανικής στις υπό ανάπτυξη χώρες λειτουργούν συχνά με μικρούς όγκους και περιορισμένο απόθεμα. Αυτό συνεπάγεται υψηλές πυκνότητες στην Εφοδιαστική λόγω της ανάγκης για πολλές μικρές παραδόσεις με περισσότερα ενδιάμεσα βήματα.

Ο προγραμματισμός και οι κανονισμοί για τα City Logistics μπορούν να ελαττώσουν τις επιπτώσεις και να συμβάλουν στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα. Ως εκ τούτου, για μια πόλη με βιώσιμη ανάπτυξη, η ποιότητα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας είναι ζωτικής σημασίας.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του αφιερώματος