Εγγραφείτε στο newsletter

* Θα σας ενημερώνουμε για όλα τα τελευταία νέα του χώρου των Logistics

Διαβάστε

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας συμφωνείτε με την πολιτική για τη χρήση cookies.

Πανοραμική άποψη του κεντρικού λιμένα Πειραιά.
Πανοραμική άποψη του κεντρικού λιμένα Πειραιά.
Πανοραμική άποψη του κεντρικού λιμένα Πειραιά.
On The Way, Ναυτιλία - Λιμάνια

ΟΛΠ: Στο top 30 έως το 2018 

Φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 300 εκατ. ευρώ από την COSCO.

Με την προώθηση ενός επενδυτικού προγράμματος που αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία, η COSCO υλοποιεί με γοργούς ρυθμούς τα σχέδιά της να καταστήσει την Ελλάδα διαμετακομιστικό κόμβο για το αυξανόμενο εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και μια από τις ηγετικές δυνάμεις της Ανατολικής Μεσογείου στην αγορά της κρουαζιέρας.

Όπως σημειώνει η διοίκηση του ΟΛΠ, πέραν της επέκτασης των υποδομών και της επακόλουθης αύξησης της δυναμικότητας των επιμέρους δραστηριοτήτων του λιμένα, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών επενδύσεων που προβλέπονται στη νέα σύμβαση παραχώρησης, αλλά και του επιπρόσθετου οικειοθελούς επενδυτικού προγράμματος που θα υλοποιηθεί από την ΟΛΠ Α.Ε., εκτιμάται πως:

• η ύπαρξη και μόνο του ισχυρού brand name της COSCO, τόσο σε επίπεδο παρεχομένων λιμενικών υπηρεσιών όσο και απλής παρουσίας στην εγχώρια λιμενική βιομηχανία,
• η ιδιωτικοποίηση του λιμένα και η λειτουργία του σε όρους βέλτιστης παραγωγικότητας κατά το πρότυπο ευρωπαϊκών λιμένων,
• η θέσπιση της νέας ευέλικτης επιχειρησιακής οργανωτικής δομής της εταιρείας, και
• η υιοθέτηση μιας πιο πελατοκεντρικής και επιθετικής πολιτικής στον τομέα του marketing, αποτελούν ικανές συνθήκες για την προσέλκυση επιπλέον εμπορευματικού και επιβατικού έργου, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη λιμενικών δραστηριοτήτων όπως η ναυπηγοεπισκευή.

Ειδικότερα, στον εμπορικό λιμένα (σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων και διακίνησης αυτοκινήτων), εκτός από την περαιτέρω ανάδειξη του στρατηγικού πλεονεκτήματος από τη γεωγραφική θέση του λιμένα ως κόμβου μεταφόρτωσης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, παρέχεται μεγάλο περιθώριο αξιοποίησης της σύνδεσης με το εθνικό και, κατ’ επέκταση, με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο, που διευρύνει σημαντικά την αγορά-στόχο της εταιρείας, δίνοντάς της πρόσβαση σε νέες αγορές που επεκτείνονται στη Βαλκανική και ως την Κεντρική Ευρώπη.

Η προοπτική αυτή, σύμφωνα με την εταιρεία, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια της χώρας, τη βούληση της διοίκησης για ανάπτυξη των logistics, τις ενταγμένες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελωνειακές διαδικασίες, ανοίγουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την ανάδειξη του Πειραιά όχι μόνο ως μιας από τις βασικότερες πύλες εμπορίου από την Ασία προς την Ευρώπη, αλλά και ως τόπου προσέλκυσης κεφαλαίων και υλοποίησης επενδύσεων. Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με τον ΟΛΠ, θα έχει θετικές επιδράσεις και στην τοπική οικονομία και στο εμπόριο, στην απασχόληση, στην ιδιωτική κατανάλωση, στον πολιτισμό και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

Αύξηση 35% των containers

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον εμπορικό λιμένα, επιδίωξη της εταιρείας είναι να αναδείξει τον Πειραιά σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια παγκοσμίως στο διαμετακομιστικό εμπόριο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει δηλώσει μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, κ. Fu Cheng Qiu, η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει τον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται μέσω του Πειραιά κατά 35% έως το 2018, στα 5 εκατ. TEUs. Όγκος που θα οδηγήσει το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι στην πέμπτη θέση της Ευρώπης, καθώς θα ξεπεράσει τα ισπανικά λιμάνια της Αλγεθίρα και της Βαλένθια, ενώ θα συγκαταλέγεται πλέον και μεταξύ των 30 μεγαλύτερων λιμένων του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 η CΟSCΟ, μέσω της θυγατρικής PCT, που διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις και οδήγησε το λιμάνι του Πειραιά στην 44η θέση στην παγκόσμια κατάταξη το 2015 από την 93η όπου βρισκόταν το 2010, με την ετήσια δυναμικότητά του μετά την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων να έχει τετραπλασιαστεί, φτάνοντας το 2016 τα 3,7 εκατ. TEUs από 880.000 TEUs το 2010 (μαζί με τον προβλήτα Ι).

Άποψη του τομέα εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).

Σε ό,τι αφορά το car terminal, η καταγεγραμμένη ως και το πρώτο πεντάμηνο του 2016 ανοδική πορεία του σταθμού αυτοκινήτων ανακόπηκε προσωρινά λόγω απεργιών του προσωπικού, με αποτέλεσμα το διακινηθέν έργο του α΄ εξαμήνου να κλείσει με αρνητικό πρόσημο (-9%). Ωστόσο, όπως σημειώνει η εταιρεία, αμέσως μετά την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του τερματικού σταθμού το διακινηθέν έργο ανέκαμψε σημειώνοντας σημαντικά ποσοστά αύξησης. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω η διακίνηση φορτίου παρουσίασε κατά το β΄ εξάμηνο του 2016 αύξηση της τάξης του 21%, με συνέπεια την αντιστροφή του αρνητικού πρόσημου διακίνησης του α΄ εξαμήνου, που τελικώς οδήγησε σε ετήσια αύξηση του όγκου διακίνησης σε σχέση με το 2015 κατά 6%, ήτοι διακίνηση 361.912 οχημάτων το 2016 έναντι 341.386 το 2015.

Αναλυτικότερα, τόσο το εγχώριο όσο και το transit φορτίο αυξήθηκαν σε επίπεδο έτους κατά 9% και 5% αντίστοιχα (σε απόλυτα μεγέθη κατά 7.486 και 13.040 μονάδες τροχοφόρων), μεγέθη που καταδεικνύουν τόσο τον αδιαφιλονίκητο ρόλο του ως πύλη εσωτερικού εμπορίου, αλλά και ως διαμετακομιστικού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το car terminal του ΟΛΠ.

Έμφαση και στην κρουαζιέρα

Στις προτεραιότητες της COSCO συγκαταλέγεται όμως και η ενίσχυση του τομέα κρουαζιέρας, με στόχο την ανάδειξη του Πειραιά ως μίας εκ των ηγετικών δυνάμεων της αγοράς της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως σημειώνει η εταιρεία, αν και οι διαφαινόμενες εξελίξεις για το 2017 βάσει στοιχείων παρακρατήσεων και εκτιμήσεων παραγόντων της εγχώριας βιομηχανίας κρουαζιέρας προοιωνίζονται ύφεση της συγκεκριμένης δραστηριότητας – γεγονός που οφείλεται τόσο στην αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στην ανάδειξη νέων αγορών (Ανατολική Ασία, Αυστραλία κ.λπ.)- στόχος της είναι να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις του κλάδου μέσω της υλοποίησης μεγάλης κλίμακας προγραμματιζόμενων επενδύσεων. Παράλληλα, σχεδιάζει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Λιμενικής Ζώνης του κεντρικού λιμένα με στόχο να δημιουργήσει ενδιαφέρον για μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή στον λιμένα, επιβατών κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας.

Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του ομίλου κ. Xu Lirong κατά τα εγκαίνια του νέου προβλήτα κρουαζιερόπλοιων του Πειραιά (Αγίου Νικολάου), η COSCO στοχεύει σε υπερδιπλασιασμό του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας που θα χρησιμοποιούν το λιμάνι του Πειραιά τα επόμενα χρόνια, από 1,1 εκατ. άτομα ετησίως που είναι σήμερα, στο 1,5 εκατ. βραχυπρόθεσμα και στα 3 εκατ. άτομα μακροπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι ο νέος προβλήτας δίνει μία επιπλέον θέση πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων άνω των 250 μέτρων, διαμορφώνοντας τις συνολικές θέσεις παραβολής για πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων σε 10 (ανάλογα του μεγέθους των πλοίων).

Σε ό,τι αφορά το συνολικό διακινηθέν επιβατικό έργο του 2016, αυξήθηκε κατά περίπου 12% σε σχέση με το 2015, από 980.149 σε 1.094.135 επιβάτες, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 24% (από 284.241 σε 352.663 επιβάτες) του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας που χρησιμοποίησαν τον Πειραιά ως λιμάνι αφετηρίας ή τελικού προορισμού, αλλά και σε μικρότερο βαθμό λόγω της αύξησης των διερχόμενων επιβατών (τράνζιτ) κρουαζιέρας κατά 7% (από 695.908 σε 741.472 επιβάτες).

Σύμφωνα με την εταιρεία, αν και ο αριθμός των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων παρέμεινε σχεδόν σταθερός, εμφανίζοντας οριακή αύξηση από 621 προσεγγίσεις το 2015 σε 625 προσεγγίσεις το 2016, μέσω μιας σειράς λειτουργικών παρεμβάσεων και επενδύσεων σε υποδομές και εξοπλισμό, εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη ταυτόχρονη εξυπηρέτηση μεγαλύτερων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κρουαζιερόπλοιων, όπως το υψηλών απαιτήσεων από πλευράς παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών νεότευκτο (μήκους 321 μ.) Carnival Vista, της εταιρείας Carnival Cruise Lines, που χρησιμοποίησε πέντε φορές τον Πειραιά ως λιμένα αφετηρίας (home porting) και μία φορά ως λιμάνι διέλευσης (transit), και το νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο «Ovation of the Seas» της εταιρείας Royal Caribbean, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου, μήκους 348 μ., χωρητικότητας 4.180 επιβατών και 1.300 μελών πληρώματος.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των εσωτερικών γεγονότων στην Τουρκία (Ιούλιος 2016), η εταιρεία κατόπιν προειδοποίησης μόλις λίγων ωρών, ανταποκρίθηκε άριστα τόσο σε επίπεδο ετοιμότητας εγκαταστάσεων όσο και ετοιμότητας προσωπικού, στην έκτακτη εκτροπή προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων από την Κωνσταντινούπολη στον Πειραιά.

 

Ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευής

Τα σχέδια της COSCO περιλαμβάνουν, τέλος, και την ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα, η εταιρεία στοχεύει, μέσω της προμήθειας τεχνολογικά προηγμένου εξοπλισμού, της μεταφοράς τεχνογνωσίας, της πελατοκεντρικής προσέγγισης και το επιθετικό marketing, να πείσει τις αγορές ότι η ΝΕΖ Περάματος διαθέτει πλέον το «πακέτο» για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αναβάθμισης πλοίων, που ορίζονται στην προσφάτως επικυρωθείσα σύμβαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), για την επεξεργασία και διαχείριση του θαλάσσιου έρματος, η οποία τίθεται σε ισχύ από 8/9/2017.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της επισκευής της μεγάλης πλωτής δεξαμενής του ΟΛΠ, έχει προγραμματιστεί η προμήθεια μιας επιπλέον δεξαμενής τύπου Panamax (χωρητικότητας 80.000 dwt) για την ενίσχυση και ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των επισκευαζόμενων πλοίων σε επισκευαστικές θέσεις του ΟΛΠ εμφάνισε το 2016 οριακή μείωση σε σχέση με το 2015 (234 έναντι 239 επισκευαζόμενων πλοίων), που οφείλεται, σύμφωνα με την εταιρεία, κυρίως στην μη εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικού έργου κατά τις απεργιακές κινητοποιήσεις του προσωπικού την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2016.

Αν και το εξαγγελθέν μεγαλόπνοο επενδυτικό πρόγραμμα της ΟΛΠ Α.Ε. για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου και τα αποτελέσματά του θα φανούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την εταιρεία, τα πρώτα ενδεικτικά δείγματα των προοπτικών ενίσχυσης του κλάδου καταγράφηκαν με την έλευση του πλωτού εργοστασίου κατασκευής υποθαλάσσιων αγωγών «Castoro Sei», το οποίο αγκυροβόλησε στο Πέραμα για εργασίες συντήρησης, αλλά και εκπαίδευσης του προσωπικού.