
Παρά την πίεση των τελευταίων ετών, το λιμάνι της Πάτρας διατηρεί προοπτικές ανάπτυξης.
Διακριτό ρόλο στην προσπάθεια της χώρας να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο μεταφορών φιλοδοξεί να διεκδικήσει το λιμάνι της Πάτρας, καθώς η γεωγραφική του θέση σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που έχει να συνδεθεί με ποιοτικά χερσαία δίκτυα προσφέρουν σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, όμως, στους στόχους του λιμένα είναι και η ενίσχυση των τουριστικών του δραστηριοτήτων, αξιοποιώντας το τουριστικό προϊόν της Αχαΐας και γενικά της Δυτικής Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας (ΟΛΠΑ), κ. Νικόλαος Κοντοές, οι οικονομικές επιδόσεις του ΟΛΠΑ την τελευταία δεκαετία παρουσιάζουν καθοδική πορεία. Ωστόσο, από το 2013 και μετά παρατηρούνται τάσεις σταθεροποίησης, σε χαμηλά όμως για τους στόχους και τις επιθυμίες του Οργανισμού επίπεδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, κύριες αιτίες της καθοδικής πορείας είναι η έλλειψη σύνδεσης του λιμανιού με αξιόπιστα χερσαία μεταφορικά δίκτυα σε συνδυασμό με τη λειτουργία της Εγνατίας οδού και κυρίως με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΛΠΑ, ωστόσο, το λιμάνι ποτέ δεν έπαψε να είναι μία κερδοφόρος επιχείρηση, εκφράζοντας την αίσθηση της διοίκησης, από τα τελευταία στοιχεία της κίνησης, ότι βρίσκεται στην αρχή ανάσχεσης της καθοδικής του πορείας. Όπως εξηγεί, αν και ο ισολογισμός του 2016 δεν έχει εκδοθεί ακόμη, από τα στοιχεία που έχει η διοίκηση στη διάθεσή της προκύπτει ότι η χρήση του 2016 θα είναι κερδοφόρα, ενώ αναμένεται αύξηση της κερδοφορίας για το 2017.
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι το λιμάνι της Πάτρας, το οποίο είναι ενταγμένο, ως κεντρικός κόμβος, στο βασικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, χάρη στη γεωγραφική του θέση διαθέτει εξαιρετικά καλές προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Το μέλλον είναι στις μεταφορές φορτίων
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ επισημαίνει ότι το μέλλον και η προοπτική του λιμανιού της Πάτρας εστιάζεται, κυρίως, στις μεταφορές φορτίων καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Όπως σημειώνει, σήμερα η κύρια μεταφορική δραστηριότητα του λιμένα περιορίζεται σε μεταφορές μέσω φορτηγών και ασυνόδευτων (Ro-Ro), ενώ η μεταφορά χύδην φορτίων είναι σημαντικά μικρότερη και η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων σχεδόν ανύπαρκτη. Εκτιμά, όμως, ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και δυνατότητες ανάπτυξης της συγκεκριμένης δραστηριότητας, υπό την προϋπόθεση της κατασκευής του εμπορικού τμήματος στο νέο λιμάνι και της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου λιμένα με το νέο σύγχρονο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων της σιδηροδρομικής ΠΑΘΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντοέ, ο ΟΛΠΑ αναζητώντας νέες δραστηριότητες στον τομέα των μεταφορών, μπορεί να απευθυνθεί στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης και να ενταχθεί πραγματικά στα λιμάνια-σταθμούς του διεθνούς μεταφορικού δικτύου. Όπως εξηγεί, το λιμάνι μπορεί να υποστηρίξει προνομιακά την παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα της νότιας χώρας και του μεγαλύτερου παραγωγικού και καταναλωτικού της κέντρου, αυτού της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, με την κεντροδυτική Ευρώπη. Παράλληλα, τονίζει ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά, δυνητικά ισχυροποιείται και το λιμάνι της Πάτρας ως περιφερειακό-συμπληρωματικό του Πειραιά. Αρκεί να κατασκευαστούν γρήγορα οι αναγκαίες υποδομές.
«Η λειτουργία του ΟΛΠΑ ως συμπληρωματικού λιμανιού του λιμένα Πειραιά στο μεταφορικό έργο και η σύνδεσή του με το Αττικό Εμπορευματικό Κέντρο, εξετάζεται και, εφόσον επιτευχθεί, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό, όμως, προϋποθέτει την άμεση κατασκευή του εμπορικού τμήματος του νέου λιμένα και τη σύνδεσή του με αξιόπιστα και ποιοτικά χερσαία δίκτυα μεταφοράς και ιδιαιτέρως με ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, που μπορεί να αποτελέσει το συγκριτικό του πλεονέκτημα, καθώς θα είναι το μοναδικό λιμάνι κατά μήκος της ανατολικής ακτής του διαδρόμου της Αδριατικής που θα διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση». Ο κ. Κοντοές τονίζει μάλιστα ότι η πρόσφατη ολοκλήρωση των έργων του τμήματος Κόρινθος – Πάτρα της Ολυμπίας Οδού δίνει μια πρώτη σύνδεση του λιμανιού με τα σύγχρονα και ασφαλή οδικά δίκτυα, εξέλιξη που αναμένεται να αποτελέσει ανάσα για το λιμάνι και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα να καταγραφούν τους αμέσως επόμενους μήνες.
Ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας
Παράλληλα, βέβαια, με την προσπάθεια διεύρυνσης της εμπορικής λειτουργίας, στα σχέδια του ΟΛΠΑ περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της τουριστικής του δραστηριότητας. Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, σήμερα η τουριστική δραστηριότητα του λιμανιού είναι περιορισμένη και απέχει πολύ από το επιθυμητό επίπεδο. Συγκεκριμένα, η συνολική τουριστική κίνηση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια μέσω της ακτοπλοΐας είναι της τάξεως των 350-400.000 επιβατών. «Εκτιμούμε όμως ότι υπάρχουν δυνατότητες και περιθώρια σημαντικής βελτίωσης σε όλους τους επιμέρους τομείς, τη μεταφορά επιβατών μέσω της ακτοπλοΐας, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, την προσέλκυση σκαφών αναψυχής κ.λπ.», σημειώνει ο κ. Κοντοές.
Ως εκ τούτου, επισημαίνει, ο Οργανισμός σχεδιάζει να εντείνει τις προσπάθειές του, να βελτιώσει περαιτέρω και να συμπληρώσει τις ήδη καλές υποδομές που διαθέτει το λιμάνι, καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Στο πλαίσιο αυτό, όπως μας ενημερώνει, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός σύγχρονου αγκυροβολίου σκαφών αναψυχής στο παλαιό λιμάνι, το οποίο είναι σε θέση να προσφέρει ανταγωνιστικές και ποιοτικές υπηρεσίες και βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης. Παράλληλα σε συνεργασία με τους φορείς της Πάτρας και ειδικότερα με αυτούς των τουριστικών επαγγελμάτων, ο ΟΛΠΑ ενισχύει την προσπάθεια προβολής της, του τουριστικού προϊόντος της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας, που είναι πλούσιο, πολύπλευρο και μοναδικό, σε διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις και συνέδρια κρουαζιέρας. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοέ, οι πρώτες ενδείξεις από την προσπάθεια αυτή είναι ενθαρρυντικές.

Άλλες δραστηριότητες
Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του λιμένα Πάτρας δεν εστιάζεται, όμως, μόνο στην ενίσχυση του τομέα μεταφοράς φορτίων και του τουρισμού, αλλά περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες που μπορούν να ενισχύσουν τις οικονομικές του επιδόσεις. Ειδικότερα, όπως μας ενημερώνει ο κ. Κοντοές, ο ΟΛΠΑ δρομολογεί την εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία σε πρώτη φάση αποσκοπεί στην τροφοδοσία των πλοίων με φυσικό αέριο ως ναυτιλιακό καύσιμο. Ωστόσο, όπως εξηγεί, η μονάδα θα σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε στη συνέχεια να είναι επεκτάσιμη για να μπορεί να εξυπηρετήσει βιομηχανικές και αστικές χρήσεις.
Τέλος, μια νέα, με καλές προοπτικές, δραστηριότητα για το λιμάνι της Πάτρας είναι και η λειτουργία του υδατοδρομίου, το οποίο πρόσφατα αδειοδοτήθηκε και βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες διαδικασίες για να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΛΠΑ, είναι το τρίτο υδατοδρόμιο που έχει λάβει άδεια λειτουργίας στο σύνολο της χώρας και, μαζί με εκείνα της Κέρκυρας και των Παξών, που είναι επίσης αδειοδοτημένα, μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτο στοιχειώδες δίκτυο υδατοδρομίων. Στο υπό ανάπτυξη αυτό δίκτυο, ο κ. Κοντοές εκτιμά ότι η Πάτρα και το λιμάνι της θα αποτελέσουν τον κεντρικό κόμβο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην τόνωση του τουριστικού ρεύματος της Δυτικής Ελλάδας και των νήσων του Ιονίου.