
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλά για τον ρόλο που διαδραματίζουν τα λιμάνια στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τις σημαντικές προοπτικές που διανοίγονται για τη ναυτιλία, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, αλλά και την ακτοπλοΐα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Χρήστο Γαδ
Κύριε Κουρουμπλή, στις αρχές Μαΐου συνεδρίασε για πρώτη φορά η νεοσυσταθείσα Επιτροπή για τον Εκσυγχρονισμό του Συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνησης, η οποία δημιουργήθηκε κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ). Ποιος ο λόγος που οδήγησε σε αυτήν την πρωτοβουλία και ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της Επιτροπής;
Τα λιμάνια είναι κρίσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο, το σημερινό σύστημα λιμενικής διακυβέρνησης παρουσιάζει προβλήματα και είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του. Η Επιτροπή, λοιπόν, αποτελεί προϊόν ανάγκης, για να έχουμε ένα σύγχρονο λιμενικό σύστημα, ένα σύστημα βιώσιμο. Αποτελείται από στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Ναυτιλίας και ρόλος της είναι να συμβάλλει ώστε να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά σε θέματα θεσμικού πλαισίου.
Η Επιτροπή δεν συστάθηκε για να διαπιστώνει ανάγκες και να παραπέμπει τα θέματα στις καλένδες, ούτε για να λέει το υπουργείο ότι πήρε μία πρωτοβουλία. Συστάθηκε για να εντοπίσει και να προτείνει τις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις. Ειδικότερα, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να καταλήξει σε προτάσεις που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αυτόν τον σημαντικό παραγωγικό συντελεστή που λέγεται «λιμενική βιομηχανία».
Επιπλέον, θα αξιολογήσει τις υφιστάμενες μεταφορικές ανάγκες και θα διατυπώσει προτάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη των λιμένων, η αποτελεσματικότητα του μεταφορικού δικτύου, η ευελιξία στη λειτουργία τους με την εξάλειψη γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, η ελκυστικότητα των θαλάσσιων και συνδυασμένων μεταφορών και η παροχή λιμενικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
Προσφάτως αναδείχτηκε ο προτιμώμενος επενδυτής για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ, του δεύτερου λιμανιού μετά τον ΟΛΠ που περνά σε χέρια ιδιώτη επενδυτή. Ποιες προοπτικές ανάπτυξης δημιουργούνται για το λιμάνι, αλλά και για την ίδια τη Θεσσαλονίκη; Τι απαντάτε στην κριτική ότι χάνεται ένας σημαντικός αναπτυξιακός μοχλός και στους φόβους για απώλεια θέσεων εργασίας;
Κάθε προσπάθεια αυτού του χαρακτήρα οφείλει να λαμβάνει υπόψη τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα της χώρας. Οι επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων που με βάση τη σύμβαση δεσμεύεται να υλοποιήσει ο ιδιώτης επενδυτής για την ανάπτυξη των υποδομών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, θα το καταστήσουν σημαντική πύλη που θα έχει διπλό άνοιγμα: και προς τον Βορρά, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και προς τον Νότο, την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό και μόνο συνεπάγεται αύξηση των θέσεων εργασίας. Η σύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία και με τη σιδηροδρομική γραμμή θα αυξήσει την πλεονεκτική του στρατηγική θέση.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο αυτής της δύσκολης προσπάθειας, οφείλει κανείς να μην αγνοεί την επώδυνη, αλλά αποτελεσματική μας επιμονή να διασφαλιστούν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που συνδέονται με την παραχώρηση χώρων της Πρώτης Προβλήτας στους κοινωνικούς φορείς της πόλης και, κατ’ επέκταση, στην ίδια την κοινωνία.
Ώθηση στην ελληνική οικονομία, αλλά και σε τοπικές οικονομίες, κυρίως των νησιών, μπορεί να δώσει και ο κλάδος της κρουαζιέρας, που επίσης υστερεί. Ποιο είναι το σχέδιο δράσης του ΥΝΑΝΠ για την ανάπτυξη του κλάδου και πόσο γρήγορα μπορεί να αποδώσει;
Ο τομέας της κρουαζιέρας είναι πολύ κρίσιμος και επιχειρούμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες αξιοποίησής του. Είναι τομέας προτεραιότητας. Πρώτο μέλημα του υπουργείου λοιπόν είναι να επιλύσει ζητήματα και να συμβάλλει στην αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και στους φορείς της κρουαζιέρας. Στο πλαίσιο αυτό, η εξαιρετικά γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με τους φορείς της κρουαζιέρας, πoυ άλλωστε ομολογείται και από τους ίδιους, συμβάλλει ώστε αυτός ο κλάδος να αναπτύσσεται γοργά και παραγωγικά.
Επιπλέον, η συνεργασία του ΥΝΑΝΠ με το υπουργείο Τουρισμού και την υπουργό, κ. Έλενα Κουντουρά, η δουλειά που έχει γίνει με την έντονη και επίμονη παρουσία σε όλα τα fora του κόσμου που συνδέονται με την κρουαζιέρα, η απνευστί επίλυση ζητημάτων που συνδέονται με τις βίζες στις πρεσβείες μας, σε χώρες όπου υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κρουαζιέρα στην Ελλάδα, και το άνοιγμα διαλόγου για τη δημιουργία υποδομών από επιχειρηματίες της κρουαζιέρας σε λιμάνια ενδιαφέροντός τους, τολμώ να πω ότι θα ισοσκελίσουν το έλλειμμα που υπολογιζόταν, πριν από μερικούς μήνες, ότι θα είχαμε λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Ωστόσο, θέλω να σημειώσω εδώ ότι εμείς θέλουμε να ανοίξουν πάλι τα λιμάνια και της Τουρκίας και της Αιγύπτου στην κρουαζιέρα.
Μείζον θέμα για το υπουργείο παραμένει και η βελτίωση της διασύνδεσης της νησιωτικής χώρας με την ηπειρωτική, όχι μόνο για κοινωνικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Ποιες δράσεις σχεδιάζονται προς την κατεύθυνση αυτή και τι περιθώρια υπάρχουν δεδομένης της δημοσιονομικής στενότητας;
Τα τελευταία δύο χρόνια, σε άμεση συνεργασία με τις περιφέρειες, αλλά και τους δήμους των νησιών, εξετάσαμε με πολλή λεπτομέρεια, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα βελτίωσης, τη σύνδεση των νησιών τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηπειρωτική χώρα. Θεσμοθετούμε για πρώτη φορά τη Συντονιστική Επιτροπή Ακτοπλοΐας – Αεροπλοΐας και υπουργείου, για να επιτύχουμε τον καλύτερο συντονισμό αφίξεων και αναχωρήσεων όλων των μεταφορικών μέσων.
Επιπλέον, ολοκληρώνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών η διαδικασία για τη λειτουργία των υδατοδρομίων. Είναι μια προοπτική που μπορεί άμεσα να καλύψει και να συμπληρώσει τις επικοινωνίες με τα νησιά, συμβάλλοντας στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, με ό,τι σημαίνει αυτό.
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι πρόσφατα κυρώσαμε ακόμα μία διεθνή σύμβαση που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος της θάλασσας, των λιμανιών και των παραλιών, γιατί αυτόν τον εξαιρετικά ιδιαίτερο φυσικό πλούτο της χώρας, που την καθιστά μοναδικό τουριστικό προορισμό και προορισμό κρουαζιέρας, πρέπει να τον προστατεύσουμε με κάθε τρόπο.
Παράλληλα, κινούμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διεκδίκηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος, που θα αφορά τα νησιά όλης της Ευρώπης και θα μειώνει το αίσθημα του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού.