
Οι τάσεις της παγκόσμιας αγοράς εφοδιαστικής αλυσίδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό αποτυπώνονται εύγλωττα σε έρευνα της GT Nexus και της Capgemini Consulting.
Διανύουμε μια περίοδο με ιδιαίτερες προκλήσεις. Αυτό λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις στην παρούσα περίοδο, όπου το επιχειρηματικό περιβάλλον παγκοσμίως χαρακτηρίζεται από σημαντική αβεβαιότητα τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε θέματα στρατηγικής και γεωπολιτικής. Μια σημαντική έρευνα της GT Nexus και της Capgemini Consulting, με τον τίτλο «The current and the future of digital supply chain transformation», αποτυπώνει την τάση της παγκόσμιας αγοράς εφοδιαστικής αλυσίδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της στη συγκυρία αυτή. Το σημαντικό στην έρευνα αυτή είναι ότι διενεργήθηκε το 2016, σε δείγμα 337 στελεχών από 20 χώρες, εκ των οποίων οι περισσότερες βρίσκονται στην Ευρώπη και Βόρειο Αμερική, στοιχεία που καθιστούν την οπτική των αποτελεσμάτων πραγματική εικόνα της αγοράς.
Σύμφωνα με την έρευνα, στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η επιτυχία μιας εταιρείας δεν στηρίζεται πλέον μόνο στη δική της προσπάθεια. Τα παγκόσμια δίκτυα συνεργατών εφοδιαστικής αλυσίδας και των εμπλεκομένων μερών αποτελούν την κεντρική συνισταμένη. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι αποτέλεσμα που προκύπτει από το έργο μίας εταιρείας και μόνης, αλλά αποτέλεσμα της συνολικής αντιμετώπισης ενός διευρυμένου «οικοσυστήματος» συνεργατών, το οποίο προσδίδει επεκτασιμότητα στην αλυσίδα αξιών, μέσω της διακίνησης, της επεξεργασίας, της κοινής χρήσης, της συνέργειας και, τελικά, της αξιοποίησης της πληροφορίας. Εάν ένας από τους κρίκους της αλυσίδας δεν μπορέσει να μετασχηματίσει την ψηφιακή του υποδομή, τότε όλο το οικοδόμημα είτε καθίσταται μη αποδοτικό στο ανταγωνιστικό περιβάλλον είτε καταρρέει.
Τα στελέχη των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, προσδιόρισαν την ύπαρξη ενός μεγάλου χάσματος μεταξύ της υπάρχουσας κατάστασης και των αναμενόμενων υποδομών (προσδοκίες) που απαιτούνται «να έχουν κατακτηθεί» την επόμενη πενταετία. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι το 48% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η σημερινή κατάσταση στηρίζεται σε «παραδοσιακές» μεθόδους επικοινωνίας και μεταφοράς των πληροφοριών, όπως το τηλέφωνο, το fax ή το e-mail. Από την άλλη πλευρά, οι κυρίαρχοι τεχνολογικοί παράγοντες που θα απελευθερώσουν την εφοδιαστική αλυσίδα και θα αναβαθμίσουν την αλυσίδα αξιών είναι οι πλατφόρμες εμφάνισης και ορατότητας των πληροφοριών (Visibility) 94%, τα μεγάλα δεδομένα (Big Data) και Analytics 90%, τα εργαλεία προσομοίωσης 81% και τελικά το «υπολογιστικό σύννεφο» (cloud) 80%.
Η παρούσα κατάσταση
Η μέχρι σήμερα προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού μιας εταιρείας σταματούσε κατά κανόνα στην εσωτερική οργάνωση (ERP, Financial κ.ο.κ.). Οι πιο «τολμηροί» προχωρούσαν ένα βήμα παραπάνω με την υλοποίηση τεχνολογιών διαχείρισης πελατειακών σχέσεων ή ακόμα και κάποιους αυτοματισμούς ή το ηλεκτρονικό εμπόριο. Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτές οι προσεγγίσεις θα μπορούν πλέον να θεωρηθούν ήδη παρωχημένες.
Η σύγχρονη τάση απαιτεί ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλη την αλυσίδα, που σημαίνει σε όλους τους εμπλεκόμενους, οριζόντια. Η άποψη των στελεχών δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Το 75% θεωρεί ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σημαντικός ή πολύ σημαντικός. Το σπουδαιότερο μάλιστα είναι ότι ήδη το 70% δηλώνει ότι στον οργανισμό τους μια πρώτη προσπάθεια ήδη έχει πραγματοποιηθεί.
Επιπρόσθετα, μια σημαντική παράμετρος είναι ο βαθμός ικανοποίησης. Κατά πόσο λοιπόν είναι ικανοποιημένα τα στελέχη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανισμών τους; Η έκπληξη που προκύπτει από την έρευνα είναι μεγάλη: μόνο το 5% είναι πολύ ικανοποιημένο, ενώ το 33% είναι δυσαρεστημένο. Η διαπίστωση δυσαρέσκειας για τουλάχιστον το ένα τρίτο του δείγματος είναι σημαντική ένδειξη αναποτελεσματικότητας και στοιχείο που απαιτεί επιπλέον διερεύνηση. Ένα πρώτο επίπεδο ερμηνείας της εικόνας αυτής είναι ότι μέχρι σήμερα οι οργανισμοί δεν έδιναν την απαραίτητη σημασία σε όλη την αλυσίδα αυτών των αλλαγών. Η ευμάρεια και η συνεχής ανάπτυξη είτε δεν έδωσαν την ευκαιρία να αναπτυχθεί κουλτούρα διαρκούς καινοτομίας στο εσωτερικό των επιχειρήσεων είτε οδήγησαν στην αντίληψη ότι η τεχνολογική προσαρμογή ήταν ένα είδος «πολυτελείας» και επίδειξης εταιρικής ευμάρειας. Για τον λόγο αυτόν το 44% των στελεχών δήλωσε μια γενική έλλειψη ευαισθητοποίησης, ενώ ταυτόχρονα το 39% διαπιστώνει έλλειψη δεξιοτήτων στο προσωπικό τους.
Η τεκμηρίωση στη λήψη αποφάσεων
Μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό των επιχειρήσεων γίνεται για τα δεδομένα, καθώς είναι οι μοναδικοί άξονες που μπορούν να αναπαραστήσουν την παρούσα κατάσταση και θέση μιας εταιρείας και να δρομολογήσουν ρεαλιστικές αποφάσεις από την πλευρά της. Η εποχή μας δεν μπορεί να στηρίζεται πλέον στη διαίσθηση, αλλά σε πραγματικά στοιχεία. Μόλις το 15% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είχε πρόσβαση σε δεδομένα, πράγμα που κρίνεται αδιανόητο και επικίνδυνο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η έρευνα δεν αναφέρεται απλώς σε ενδοεπιχειρησιακά δεδομένα, αλλά σε δεδομένα που προέρχονται από όλη την αλυσίδα. Ταυτόχρονα, πρακτικές συλλογής συγκεντρωτικών δεδομένων μέσω δεικτών (KPIs) δεν φαίνεται να αποτελούν ασφαλή στοιχεία. Η «ορατότητα» της πρωτογενούς πληροφορίας είναι αυτή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους από τον εκάστοτε χρήστη.
Οι προσδοκίες
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, οι εταιρείες εκτιμούν ότι σε μελλοντικό χρόνο:
- Το 94% των οργανισμών θα μοιράζεται τα δεδομένα και θα συνεργάζονται στενότερα με τους προμηθευτές του.
- Το 89% θα εμπλέκει τους προμηθευτές του στη διαδικασία του σχεδιασμού (planning process).
- Το 87% θα έχει real-time ορατότητα στις διαδικασίες των προμηθευτών τους.
- Το 86% περιμένει από τους προμηθευτές του μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία.
- Το 85% περιμένει μεγαλύτερη εταιρική κοινωνική ευθύνη από τους προμηθευτές του.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μια σαφή μετάλλαξη της επιχειρηματικής κουλτούρας. Τα υψηλά στάνταρντ έρχονται για να μείνουν, η ηθική και η βιωσιμότητα στις αλυσίδες αξιών θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η υψίστης σημασίας έννοια της συνέργειας θα οδηγήσει σε νέες σύγχρονες και καινοτόμες τάσεις. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα είναι μια συνεχόμενη διαδικασία, που θα εγείρει σημαντικές δυναμικές και θα απελευθερώσει νέες δυνάμεις προόδου και ανάπτυξης.